Na nejvýhodnější mateřskou zapoměňte. Změnu přiznal i Bárta

19.08.2011 22:36

Věci veřejné do nedávna striktně odmítaly změny ve vyplácení peněz během mateřské dovolené, teď předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta připouští, že dojde ke změnám. Tříletá mateřská se sníží. Nejmenší vládní strana změnu postoje hájí potřebou nalézt kompromisy v koalici.

Na nejvýhodnější mateřskou zapoměňte. Změnu přiznal i Bárta

Tříletou variantu rodičovské dovolené si vybírá až osmdesát procent rodin, protože je z finančního hlediska nejvýhodnější. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP09) však požaduje, aby se suma vyplácená ve všech třech variantách sjednotila, což v praxi znamená, že matky na dvouleté a čtyřleté mateřské si polepší, ale drtivá většina rodin si pohorší.

Na Drábkův návrh přistoupily i Věci veřejné, které donedávna tento krok důrazbě odmítaly. Informuje o tom Česká televize.

Sledujeme téma Mateřská

Vždy dostanete dvě stě dvacet tisíc

Drábek by rád prosadil návrh, aby bylo matkám vždy vyplaceno dvě stě dvacet tisíc korun bez ohledu na délku mateřské. V praxi by to znamenalo, že v případě dvouleté varianty se bude jednat o měsíční přilepšení ve výši dvou set korun, u čtyřleté mateřské pak o stokorunu. Drábek k tomu dodává, že všechny tři varianty by měly být stejně spravedlivé a véčkaři mu váhavě dávají za pravdu.

"Máme celý balíček sociálních změn nyní na stole a my musíme velmi citlivě hledat kompromis," obhajuje změnu názoru Věcí veřejných předseda jejich poslaneckého klubu Vít Bárta. "Nemůžeme prosadit ve všem všechno," uzavírá Bárta.

Související:

Tříletá rodičovská dovolená se možná nesníží. Rebelské VV jsou proti

Lepší je vyšší mateřská než porodné, připouští Drábek

Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…