Na základní škole na Praze 3 rodiče platili za plavání, které je ze zákona zdarma

29.05.2017 11:25

Rodiče školou povinných dětí si často stěžují, že školství není tak úplně zadarmo. To, že je velmi drahé už například studium na základní škole, moc lidí neví. A pokud si ředitel základní školy nechává od rodičů neoprávněně platit i za to, co by podle zákona mělo být zadarmo, nemůže se nikdo divit, že rodiče jsou nespokojení a takový stav kritizují.

Na základní škole na Praze 3 rodiče platili za plavání, které je ze zákona zdarma
Foto: mmkv.cz
Popisek: Budova radnice Prahy 3

Jedním z takových ředitelů, který donedávna neoprávněně požadoval finanční prostředky od rodičů, je podle zjištění ParlamentníchListů.cz ředitel Základní školy Jiřího z Poděbrad na Praze 3 Miroslav Šoukal. Peníze údajně nechal od rodičů vybírat na výuku plavání, přestože obdržel právě na plavání prostředky ze státního rozpočtu.

Ze strany odpovědné radní Prahy 3 Jaroslavy Sukové z TOP 09 se ovšem nedostalo v rámci interpelací zastupitelstva úplně přesvědčivého vysvětlení.

„Česká školní inspekce provedla na škole Jiřího z Poděbrad šetření, které se kromě jiného týkalo i plavání, jinak prověřovala celou školu. Týkalo se to také příspěvků rodičů na plavání. Česká školní inspekce konstatovala, že tato skutečnost je v rozporu se zásadami bezplatnosti základního vzdělání. Znamená to, že ředitel školy přijal v únoru jistá opatření, aby tyto nedostatky odstranil. Veškeré platby byly zrušeny, plavání je součástí školského vzdělávacího programu, je a i do budoucna bude bezplatné,“ vysvětlila ne zcela srozumitelně Suková. K jasnému závěru ale došli školní inspektoři, kteří na zdejší škole provedli kontrolu.

Dle jejich zjištění ředitel školy vyžadoval v rozporu se školským zákonem ve školním roce 2016 - 2017 od rodičů žáků druhého a třetího ročníku částku 400 korun na povinnou výuku plavání. Plavecký výcvik na prvním stupni této ZŠ je součástí vzdělávacího programu školy, takže je zařazen do hodin tělesné výchovy a finanční zabezpečení výuky plavání je hrazeno z prostředků státního rozpočtu.

Z metodického pokynu ministerstva školství, kterým resort školám doporučuje zajišťování a financování plavecké výuky, jasně vyplývá, že rodiče by se měli podílet pouze na nákladech na dopravu žáků do bazénu a zpět. Bazén TJ Sokol Praha Královské Vinohrady, ve kterém výuka plavání žáků ZŠ Jiřího z Poděbrad probíhala, se nachází v docházkové vzdálenosti od školy. Žádný poplatek tedy neměl být od rodičů požadován.

K porušení školského zákona se měl ředitel školy Miroslav Šoukal do šedesáti dní vyjádřit a přijmout adekvátní opatření k prevenci nedostatků zjištěných inspekční činností. Bohužel se nepodařilo zjistit, jaká opatření byla přijata. Nicméně z dostupných veřejných zdrojů je patrné, že se ředitel rodičům neomluvil, peníze nevrátil a povinné plavání pro žáky druhé a třetí třídy základní školy zrušil.

Zmatečné vyjádření magistra Šoukala na stránkách školy navíc ani náznakem nevysvětluje, z jakého důvodu bylo plavání vymazáno z výuky.

Snažili jsme se od pana ředitele Šoukala zjistit odpovědi na otázky, které zde uvádíme, ale bohužel odpovědi jsme nezískali. 

1) Na Vaší základní škole Česká školní inspekce zjistila, že v rozporu se školským zákonem bylo od rodičů žáků druhého a třetího vybíráno 400 korun na povinnou výuku plavání. Vy jste se měl do 60 dní vyjádřit a přijmout adekvátní opatření k prevenci nedostatků zjištěných inspekční činností, jaká opatření byla přijata? 
2) Jak to vypadá nyní s plaváním?
3) Jak bylo nakládáno z příspěvky od rodičů, když plavání je hrazeno ze státního rozpočtu? 
4) Budou peníze vraceny rodičům?
5) Byly vyvozeny nějaké důsledky za porušení zákonných pravidel?
 
Podle našich informací právě probíhá jednání s legislativním oddělením MŠMT, zda nepovinné části školních vzdělávacích programů, jako je například plavání, lyžařské výcviky atd., mohou být uvedeny v hlavní části dokumentu s poznámkou „za finanční spoluúčasti rodičů“, nebo to musí být uvedeno výslovně jako nepovinné a jen v příloze.

reklama

autor: Barbora Richterová

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…