Naprostý nesmysl! Analytik Jan Schneider zhodnotil plány Angely Merkelové

23.08.2016 22:55

Německá kancléřka Angela Merkelová má plán, jak kontrolovat pohyb lidí po EU. Jisté řešení by podle nejmocnější dámy Evropy mohl představovat společný registr cestovatelů uvnitř Schengenu. V samotném Německu pak dáma plánuje přísnější dohled Velkého bratra – více kamer v ulicích a důslednější sledování internetu. Bude to však stačit? Analytik Jan Schneider si to rozhodně nemyslí, protože...

Naprostý nesmysl! Analytik Jan Schneider zhodnotil plány Angely Merkelové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Schneider

Jan Schneider v úterních Událostech, komentářích České televize zhodnotil plány německé kancléřky Angely Merkelové na řešení uprchlické krize. Merkelová plánuje více kontrolovat pohyb osob uvnitř Schengenu a stejně tak doma v Německu. Tam počítá také se zřízením civilní obrany a žádá lidi, aby se zásobili jídlem a vodou na deset dní pro případ krize.

„Ta lhůta těch deset dní je naprosto nesmyslná. Kdyby se tam mluvilo o jednom až dvou dnech, kdy se většinou podaří obnovit zásobování. Ve spojení s terorismem je to spíš zneužití poplašné zprávy a význam to nemá. Já myslím, že rozumná je pitná voda, a to zvláště tam, kde mají malé děti, pokud by se zhoršila kvalita vody. Jinak si myslím, že většina lidí má špajzku, takže má zásoby na pár dní,“ konstatoval Schneider.

Pokud jde o nový registr pro schengenský prostor, Schneider si dovolil srovnání s Izraelem. Tam se více koná a méně se tam mluví. Taková evropská databáze vyvolává řadu otázek, např. kde data budou skladována a kdo k nim bude mít přístup... Existuje nebezpečí zneužití těchto dat,“ varoval následně analytik.

Jistě má smysl skladovat určitá data, ale tajné služby by se měly vrátit a mnohdy se i vracejí k mezilidskému kontaktu a ke spoléhání na intuici. Systém sběru dat vyhovuje především velkým počítačovým firmám, které na tomto byznysu bohatnou. Návrat ke starším metodám by vyšel levněji, což nebude každému po chuti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…