Naštvaná „Bobo“ nad průzkumem, ve kterém už není. Hubuje na Zemana i Fischera

06.12.2012 15:05

Jana Bobošíková prohlašuje, že poté, co Ministerstvo vnitra vyškrtlo z prezidentské volby jí a Vladimíra Dlouhého, nezbyl mezi kandidáty nikdo, kdo by měl zdravé názory. Všichni zbylí kandidáti se prý plazí před Evropskou unií a před občanskou společností. Nejhorší je prý protičeský Karel Schwarzenberg, prázdný Jan Fischer, ale rovněž Miloš Zeman, kterého označila za „eurofederalistu“.

Naštvaná „Bobo“ nad průzkumem, ve kterém už není. Hubuje na Zemana i Fischera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková v televizním studiu

Agentura SANEP  zveřejnila nejnovější průzkum volebních odhadů prezidentských kandidátů. V něm se mluvilo o tom, že voliči odmítnutého Tomia Okamury ve značné části podpořili Miloše Zemana. ParlamentníListy.cz oslovily další odmítnutou kandidátku Janu Bobošíkovou s dotazem, koho by ona doporučila svým voličům jako „náhradní volbu“.

„Především nedůvěřuji agentuře SANEP,“ vyjádřila se prezidentská kandidátka k předvolebním odhadům. „A nedůvěřovala jsem jí nikdy, takže i tento názor považuji za blábol,“ dodala.

Celý průzkum ZDE

Navíc podle ní nelze předjímat rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který má projednat její odvolání proti rozhodnutí Ministerstva vnitra. „Vůbec není jisté, jak to dopadne s mou přítomností v prezidentské volbě,“ upozorňuje.  Poté upřesnila, že řízení před NSS probíhá, ale nemá o něm žádné informace. „My jsme to odvezli do podatelny a teď o tom nemáme žádné zprávy. Ale ani neočekávám, že bych nějaké zprávy mít měla,“ poznamenává.

Rýpla si i do Tomia Okamury, který si stěžoval na jednání Ministerstva vnitra a soudu při přezkumu jeho vyřazení. Na svém blogu popisoval, že se kolem přezkumu jeho kandidatury dějí další podivné věci. Jeho právní zástupkyně Klára Samková byla například Nejvyšším správním soudem požádána, aby dodala odmítnutí registrace Okamurovy kandidátní listiny. To podle něj znamená, že ministerstvo soudu vůbec nepostoupilo spisový materiál k jeho odmítnuté žádosti. Nedovede si totiž představit, že by součástí předané dokumentace nebylo zamítavé rozhodnutí, které je pro přezkum klíčovým dokumentem.

Bobošíková ujistila, že ona podobné potíže nemá. „My jsme si v poučení přečetli, že součástí toho podání má být odmítavé stanovisko Ministerstva vnitra, takže jsme ho dodali jako součást našeho podání a proto nás nikdo nemusel vyzývat, abychom cokoliv doplňovali,“ vysvětlila.

Se zdravými názory tam nezbyl nikdo

V případě, že by se volby nakonec neúčastnila, by nejspíš nedoporučila svým voličům podporu žádného kandidáta. „Poté, co jsme byli vyškrtnuti já a Vladimír Dlouhý, tak mezi ostatními kandidáty nevidím nikoho, kdo by měl zdravé názory na Evropskou unii a na ekonomiku, abych je mohla svým voličům zodpovědně doporučit,“ prohlašuje rezolutně předsedkyně strany Suverenita.  

Větší výběr by prý byl mezi kandidáty, které by Bobošíková svým voličům nedoporučila v žádném případě. „Takoví tam jsou hned tři,“ prohlásila kandidátka. „Jednoznačně ze všech nejvíc mi vadí Karel Schwarzenberg a Jan Fischer. První pro svou protičeskou politiku a druhý pro to, že nemá žádný názor,“ vysvětluje Bobošíková. Třetím pak je Miloš Zeman. „Opravdu nechci, aby nám vládl eurofederalista, navíc člověk, který s naprostým klidem rozprodal všechny naše banky do zahraničí a teď se k tomu nehlásí,“ rýpla si i do druhého z favoritů prezidentské volby.

Všichni se plazí před EU

Prezidentská kandidátka se vrátila i k rozhovoru, který v týdnu poskytla deníku MF DNES. V něm rozvedla řadu svých názorů na Evropskou unii, ale například i financování občanské společnosti. Mimo jiné uvedla, že kvůli neznalosti a neschopnosti politiků se dnes v rámci Lisabonské smlouvy rozvinula společná sociální politika, což vede například k migraci ze Slovenska.

„Běžte se podívat do sociálně vyloučených oblastí, kde se jezdí s taškou pro sociální dávky, protože je tam nastěhovaná invalidní babička se třemi invalidními příbuznými z jiného státu a čerpají naše sociální dávky,“ rozčílila se prezidentská kandidátka. Přitom velké státy, třeba Francie, taková pravidla klidně porušují a přivandrovalého Rumuna klidně posadí do letadla. „To je další bizardnost Evropské unie,“ myslí si.

Z dalších návrhů strany Suverenita pohovořila například o občanské společnosti. „Teď vím, že za to strašně dostanu, ale já bych prostě nedala ani korunu nevládním organizacím,“ doporučila. „Ať si všechno hradí ze svého,“ dodala.

Na dotaz, jak by toho jako prezidentka chtěla dosáhnout, vysvětlila, že si je vědoma, že prezident toto dokázat nemůže. „Ten rozhovor byl v názorové rovině, a já si samozřejmě jsem vědoma, že je to z pozice prezidenta nerealizovatelné. Prezident o tom může jen hovořit, upozorňovat na to, ale žádnou pravomoc k tomu nemá. Ale redaktoři tam zkoumali mé názory," vysvětlila.

Tyto její názory by prý nebyl schopen sdílet žádný z ostatních prezidentských kandidátů. „Vždyť všichni jsou pro Lisabonskou smlouvu, všem se líbí Evropská unie, všichni hovoří o tom, že chtějí spolupracovat s nevládními organizacemi. Každý z nich by podepsal Lisabonskou smlouvu klidně pětkrát, i když teď říkají, že ne. Všichni se před Evropskou unií jenom plazí,“ rozohnila se na závěr rozhovoru Bobošíková. 

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …