Návrh na přímou volbu prezidenta u vlády neuspěl. Byl od ČSSD

22.07.2010 10:11

Vláda našla důvod, proč odmítnout návrh poslanců ČSSD na přímou volbu prezidenta. To by tak hrálo, aby se opozice pletla do vládnutí, reaguje na rozhodnutí komentář v deníku Právo.

Návrh na přímou volbu prezidenta u vlády neuspěl. Byl od ČSSD

Sociální demokracie si dala hodně práce s návrhem na přímou volbu prezidenta ve snaze nalákat na něj alespoň jednu z koaličních stran, která měla ve svém programu prosazení přímé volby prezidenta. „To by tak hrálo, aby se opozice pletla do vládnutí a navrhovala změny ústavy!" ironizuje odmítavé stanovisko kabinetu Petr Uhl ve svém komentáři pro deník Právo.

Vláda se dohodla, že sama připraví do konce roku jiný návrh než ČSSD. Premiéru Nečasovi i ministru Pospíšilovi prý nebylo po chuti, že návrh sociální demokracie omezuje prezidentské pravomoci. To se týká jmenování členů bankovní rady, které by funkcí nepověřovala už jen hlava státu, ale jmenování by bylo platné až po souhlasu vlády. „Dnes za to není odpovědný nikdo, ani vláda, ani prezident," píše Uhl.

Platná Ústava se odchýlila od svého prvorepublikového vzoru

Zároveň připomíná, že platná Ústava se zásadně odchýlila od svého vzoru - prvorepublikové ústavní listiny z roku 1920. Podle ní byl zapotřebí ke všem prezidentovým úkonům souhlas odpovědného člena vlády. Ve své důvodové zprávě proto poslanci za sociální demokracii uvádějí, že podle nynější Ústavy je prezident svébytnou institucí, zcela nezávislou na vůli vlády.

Komentátor zmiňuje, že návrh sociální demokracie počítal i s mírným posílením prezidenta, například při jmenování funkcionářů soudu Nejvyššího a Ústavního, ale i Nejvyššího správního. Hlavně by ale měli demokratičtí politici podpořit návrh kvůli zrušení věty „prezident republiky není z výkonu své funkce odpovědný". Místo neodpovědnosti má podle sociální demokracie přijít odpovědnost.

Varování pro VV. Při popírání svých zásad by mohli dopadnout jako zelení

I když bude Sněmovna projednávat návrh poslanců ČSSD bez ohledu na odmítavé stanovisko vlády, návrh na změnu Ústavy zřejmě neprojde. „Netřeba ale házet flintu do žita. Co když Věci veřejné nebudou už dál chtít popírat své zásady, aby nakonec nedopadli jako zelení?" ptá se autor v závěru komentáře.

Čtěte také:

Vláda chce svůj zákon na prezidentskou volbu. Návrhy ČSSD odmítla 

Vláda by se měla zavázat k přímé volbě prezidenta 

Sobotka: Nečasova vláda už couvá z přímé volby prezidenta 

Foto: Zbyněk Pecák

reklama

autor: jih

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…