Nejen Moravu, ale také Ústecký kraj zničily přírodní živly. Na Ústecku pomáhá také poslanec Růžička

03.07.2021 15:29

Ke konci června zasáhlo jižní Moravu ničivé tornádo. Vyžádalo si pět mrtvých, spousty zraněných a ohromné škody na majetku. Přírodní živly však řádily také v Ústeckém kraji. Obcí Stebno se prohnal takzvaný downbusrt – větrný vír.

Nejen Moravu, ale také Ústecký kraj zničily přírodní živly. Na Ústecku pomáhá také poslanec Růžička
Foto: repro youtube
Popisek: Poškozená obec Stebno

„Když jsem sem přijel včera odpoledne po páté hodiny do nejkrásnější obce tady na Podbořansku, tak jsem se pomalu rozbrečel. Protože to je opravdu katastrofický,“ uvedl 25. června starosta obce Kryry Miroslav Brda pro e-Deníky TV. Místní obyvatelé měli štěstí v neštěstí, nikdo zde nezemřel. Materiální škody však i zde jsou vysoké.

Krupobití, silný vítr a déšť zničily stromy,  střechy domů, automobily, někde spadly i stodoly. Voda z polí natekla do zahrad i v okolních obcích. Velmi podobně je na tom také obec Blatno. Okolní města a obce už uspořádala sbírky a posílají finanční dary ze svého rozpočtu. Lidé v první fázi nejvíce spoléhali na hasičský záchranný sbor.  Mezi prvními, kdo v obci přiložil ruku k dílu ve Stebně, byl poslanec Pavel Růžička, mimo jiné člen podvýboru pro Hasičský záchranný sbor a člen. Se starostou Miroslavem Brdou se ujali řízení odklízecích prací a lidem na místě pohromy radili, když to bylo potřeba.

Na žádost o pomoc poslance Pavla Růžičky z ANO přijel na inspekci do zasažených obcí i premiér Andrej Babiš.  V obci si prohlédl řádění downburstu a přislíbil finanční a materiální pomoc. „Když jsem viděl, v jakém je obec Stebno stavu, poprosil jsem pana premiéra, aby přijel. Začal věci řešit ihned. Zařídil například, aby zdejší majitelé dostali od státu dřevo na opravu hospodářských budov,“ uvedl poslanec.

Den po jeho návštěvě na místo dojela také ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Spolu s ní ministry zemědělství Toman.

Pro server Naše Ústecko potvrdilo pomoc i Ministerstvo pro místní rozvoj: „Rozpočet není dělený dle postižených míst. Uspokojeni by měli být všichni, kteří budou žádat na obnovu obydlí,“ napsal tiskový mluvčí Vilém Frček. Nebude tedy problém s tím, aby někdo na dotaci z programu Živel nedosáhl.

 

Foto: poslanec Růžička, premiér Andrej Babiš

Zdroj: Hedvika Mašková

Pomoc ze strany Lesů ČR platí i pro Ústecko. „Lidem z postižených obcí jsou připraveny pomoci Lesy České republiky. Na nový krov lidé dostanou až 50 metrů krychlových kulatiny na nový krov nebo finanční dar ve výši 100 tisíc korun,“ uvedla tisková mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová pro iDnes.cz

Dnes bude ve Stebně mobilní tým z ministerstva, který bude přímo na místě s obyvateli řešit náhradu škod.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…