Je hotovo. Němcová se přestěhuje, Žantovský zůstává v knihovně, Šabatová také neuspěla

10.10.2020 15:03

Je dobojováno. Ve 14 hodin odpoledne se uzavřely volební místnosti a začalo sčítání hlasů odevzdaných ve druhém kole voleb. Účast byla v tomto druhém kole již tradičně nízká. Podle ČTK se pohybovala okolo 15 procent. Jak dopadl ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský či bývalá ombudsmanka Anna Šabatová? Nahlédněte.

Je hotovo. Němcová se přestěhuje, Žantovský zůstává v knihovně, Šabatová také neuspěla
Foto: Repro Facebook
Popisek: Bývalá ombudsmanka Anna Šabatová kandiduje do Senátu

Anketa

Bude Mikuláš Minář v politice úspěšný?

4%
96%
hlasovalo: 12987 lidí

Druhé kolo voleb do Senátu v říjnu 2020 je za námi. Ve 26 obvodech se o místo člena horní komory Parlamentu ucházelo 52 osobností.

Na Praze 1 proti sobě stáli bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) a dosavadní senátor a někdejší rektor UK Václav Hampl. Němcové vítězství už v prvním kole uniklo jen o pár hlasů a Hampl před kolem druhým vyrazil do útoku a připomínal, že Němcová bývala v minulosti stoupenkyní exprezidenta Václava Klause.

Průběžné výsledky ukázaly, že Hamplovi útok na Němcovou nevyšel. Po sečtení asi 30 procent hlasů Němcová získala necelých 66 procent, zatímco Hampl jen 34 procent.

Nakonec také se ziskem více než 11 tisíc hlasů zvítězila končící poslankyně Miroslava Němcová a stala se senátorkou. Hampl získal přes 6 tisíc hlasů. 

Na Praze 5 proti sobě ve druhém kole stáli dosavadní senátor Václav Láska a jeho vyzyvatel, ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. Na Praze 5 mohl ve druhém kole voleb do Senátu vybírat i prezident Miloš Zeman, ale ten už oznámil, že ke druhému kolu nepůjde, protože ani Václav Láska, ani Michael Žantovský nepatří, jak se říká, k jeho šálku čaje, takže by nevěděl, koho si vybrat.

Podle průběžných výsledků si o něco lépe vedl Václav Láska s 53 procenty hlasů. Michael Žantovský měl v průběhu sčítání 47 procent.

Václav Láska nakonec svůj post senátora obhájil. Michael Žantovský získal přes 11 tisíc hlasů, ale k vítězství to nestačilo.

V Praze 9 proti sobě ve druhém kole stáli dosavadní senátor David Smoljak kandidující s podporou STAN, TOP 09 a Pirátů a historik Eduard Stehlík kandidující s podporou ODS a lidovců.

Smoljak si při průběžném sčítání vedl lépe s 55 procenty hlasů. Stehlík průběžně držel 45 procent.

Nakonec Smoljak skutečně zvítězil. Získal přes 14 tisíc hlasů voličů.

V obvodě Brno-město se utkali bývalá ombudsmanka Anna Šabatová a lékař Roman Kraus. Za Krausem stojí ODS a TOP 09. Za Šabatovou stojí především Zelení a pak řada osobností, např. expremiér Petr Pithart.

Průběžné výsledky však ukázaly, že ani podpora od expremiéra a dalších osobností Šabatové nestačila, protože dosahovala na 42 procent hlasů. David Kraus sahal na 58 procent hlasů. 

Po sečtení většiny okrsků bylo jasně, že Anna Šabatová neuspěla. Senátorem se stal Roma Kraus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…