Nový občanský zákoník: Lidem vadí výpovědi z nájmů bytů

25.01.2011 16:34

Ministerstvo spravedlnosti podle informací Českého rozhlasu uzavírá veřejné připomínkové řízení k novému návrhu občanského zákoníku. Resort spravedlnosti dosud dostal 170 podnětů. Nejvíce lidem prý vadí nová úprava výpovědi z nájmů bytů. Ta by majitelům umožnila zbavit se nájemníka i bez udání důvodu.

Nový občanský zákoník: Lidem vadí výpovědi z nájmů bytů

Novela, rozdělená do 3020 paragrafů, má nahradit současný kodex, jenž je starý téměř 50 let.  

„Jedná se o největší legislativní dílo za posledních dvacet let, možná i za delší dobu. Zákon má přes tři tisíce paragrafů a úplně novým způsobem upravuje civilní právo. Návrh obrovsky rozšiřuje možnosti občanů nakládat se svým majetkem, řešit dědictví, rodinné vztahy, výkon vlastnického práva. Upravuje nové možnosti, které občan podle starého komunistického zákoníku z roku 1964 nemá," řekl v rozhovoru pro Rádio Česko ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Nový civilní kodex bude třikrát obsáhlejší, než ten současný. Pojme do sebe ale i celou řadu dalších zákonů, které dnes existují samostatně. „Například zákon o rodině a z velké části nahradí také současný obchodní zákoník," vysvětlil Pospíšil.

Zvíře jako věc?

Podle ministra jsou v připomínkách i spory o to, jestli je správné, aby zvíře přestal zákon chápat jako věc. „Na jedné straně stojí ochránci zvířat, kteří podporují moderní trend občanského zákoníku, aby zvíře nebylo věcí. Na druhé straně jsou ti, kteří z různých důvodů, například profesních, chtějí, aby zvíře věcí zůstalo," podotkl k tomu ministr.

Podle zákoníku do budoucna nebude možné, aby dům a pozemek, na kterém stojí, měl dva různé majitele. Cestovní kancelář bude povinna nahradit ztrátu radosti z dovolené tehdy, pokud neposkytne, co slíbila. A dlužníci získají větší ochranu před lichváři.

Ministerstvo spravedlnosti se o prosazení nové právní úpravy snažilo už v minulém volebním období, plán ale zhatil pád Topolánkovy vlády. Nový občanský zákoník by měl platit od ledna 2014.

Foto: ceskyrozhlas.cz

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…