ODS chybí k pomyslnému vítězství sedm procent, uvedl SANEP

06.05.2010 14:53

ODS ani tři týdny před volbami stále nemá na sociální demokracii. Ve volebních preferencích společnosti SANEP ji chybí přes sedm procent voličů.

ODS chybí k pomyslnému vítězství sedm procent, uvedl SANEP

Sociální demokraté si i tři neděle před konáním voleb do Poslanecké sněmovny udržují pozici jasného favorita a se ziskem 29,9 procent hlasů si udržují od těla druhou ODS, které by dalo svůj hlas 22,3 procent voličů. Uvádí to průzkum společnosti SANEP s tím, že občanští demokraté si oproti minulému měsíci polepšili o 3,4 procentního bodu.

Podle hypotetického volebního modelu společnosti SANEP by se do Poslanecké sněmovny dostali vedle ČSSD a ODS ještě komunisté,  TOP 09, Věci veřejné, ale i SPO Zemanovci.

„Před branami sněmovny by zůstali zelení a lidovci. K sestavení vlády by v tuto chvíli byl zásadní postoj právě tří nejmenších stran, které mají šanci překročit pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny," uvádí však SANEP.

Společnost totiž spočítala, že pokud by se například SPO Zemanovci odmítli podílet na koaliční vládě společně s ČSSD a KSČM, pak by kromě velké koalice ODS s ČSSD měla otevřenou cestu k sestavení povolební koalice druhá nejsilnější strana ODS.

SANEP svá data opřel o respondenty, kteří by se momentálně voleb zúčastnili, a těch je 66 procent z celkového počtu dotázaných.

Kdo by se dál dostal do sněmovny?

Třetí nejsilnější politickou stranou by v tuto chvíli byla ve sněmovně KSČM, která by získala 12,9 procent hlasů. TOP 09, která odebírá hlasy zejména ODS a oslovuje i mladé pravicově smýšlející voliče, by počátkem května dalo svůj hlas 10,1 procent voličů, což je o pět procent méně než počátkem dubna.

„Za tento výrazný pohyb volebních preferencí může zejména nestabilní pravicově orientovaní voliči, kteří se rozhodují mezi volbou ODS, VV a právě TOP 09. Věci veřejné během jednoho měsíce posílili o 1,8 procentních bodů a počátkem května by jim dalo hlas 9,8 procent voličů," uvedla dále agentura s tím, že ale VV i TOP 09 mají velmi nestabilní voliče, kteří se rozhodují o svém hlasu na poslední chvíli.  

Poslední a nejmenší politickou stranou by počátkem května byla v Poslanecké sněmovně Strana práv občanů Zemanovci, která by získala 5,5 procent hlasů.

„SPO Zemanovci v čele s bývalým premiérem a bývalým šéfem ČSSD Milošem Zemanem v tuto chvíli oslovují zejména levicové spektrum voličů, kteří nechtějí volit komunisty, ale mají výhrady i k ČSSD, nebo spíše k osobě jejího předsedy Jiřímu Paroubkovi. I zde však bude rozhodující, zda sympatizanti Zemanovy strany přijdou k volbám," vysvětlil SANEP.

Lidovci oproti minulému měsíci ztratili 1,2 procentních bodů a se ziskem 4,7 procent hlasů zůstali před branami Poslanecké sněmovny, stejně jako Strana zelených, které by dalo hlas pouze 2,8 procent respondentů.

Pravidelný exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech  28. dubna - 4. května 2010.





Čtěte také:

Nejlepší premiér z lídrů stran? John, uvedl průzkum

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…