Obrana se zastává Julínka: Soukromé a státní vrtulníky stojí stejně

19.05.2013 21:08

Ministerstvo obrany vůbec poprvé vyčíslilo celkové náklady na provoz armádních záchranářských vrtulníků. Údaje jsou překvapivé – výdaje armády jsou srovnatelné s částkou, kterou stát platí za službu soukromníkům. Přitom právě kvůli údajně předražené zakázce na zajištění letecké záchranky soukromými firmami protikorupční policie obvinila bývalého ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS).

Obrana se zastává Julínka: Soukromé a státní vrtulníky stojí stejně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Julínek, bývalý ministr zdravotnictví

Záchranářský vrtulník armády versus vrtulníky soukromníků – rozdíl v nákladech je minimální. Zatímco jedna letová hodina toho armádního vyjde na 130 000 korun, soukromníkům stát zaplatí 135 000. Armáda tvrdí, že započítala všechno. "Jsou to veškeré náklady na provoz, na palivo, na náhradní díly, na servis, na platy posádek," řekl České televizi mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Pokud promítnou vojáci do nákladů navíc i odpisy, je provoz jejich záchranářských vrtulníků dokonce o 25 000 dražší než u soukromých firem. "Pokud bychom započítali amortizaci, která se ve státní správě neprovádí, tak by to dělalo až 160 tisíc korun," dodal Pejšek.

Nejnovější armádní čísla, která se podařilo ČT získat, tak zpochybňují závěry protikorupční policie. Útvar před měsícem obvinil exministra zdravotnictví Tomáše Julínka za to, že měl údajně o 792 milionů předražit smlouvu na provozování letecké záchranky se soukromými firmami DSA a Alfa Helicopter.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…