Odškodného za úraz na zmrzlém chodníku se nemusíte dočkat

24.12.2010 20:17

Odpovědnost za zranění na neodklizeném chodníku spadá na radnice měst a obcí. Většina měst ale nemá potřebné kapacity a řeší situaci pojistkami. Pojišťovny se zatím zabývají 108 případy.

Odškodného za úraz na zmrzlém chodníku se nemusíte dočkat

Radnice měst a obcí už řeší s pojišťovnami první případy lidí, kteří se zranili na neupravených chodnících. Údaje tří pojišťoven zatím mluví o 108 žádostech. Odpovědnost za zranění padá na radnice, jimž nový zákon ukládá povinnost chodníky udržovat. Většina měst na to ale nemá kapacity, situaci řeší raději pojistkami.

Radnice se snaží vyplácení odškodného vyhnout 

Některá ale našla i cestu, jak se vyplácení odškodného vyhnout. Buď na svém webu zveřejní chodníky, které budou v zimě uklízet, nebo je někde označí cedulemi s informací, že se chodník v zimě neudržuje. V takovém případě poškozenému nezbývá, než se bránit soudní cestou.

Lidé, kteří se na špatně udržovaných chodnících zranili, už začali po radnicích žádat odškodné. To ale místo nich řeší pojišťovny, ty největší zatím evidují přes 100 žádostí. "Dá se očekávat ještě vyšší číslo, protože dané události jsou mnohdy hlášeny se zpožděním," uvedl pro Českou televizi mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral.

Zraněný by si měl místo vyfotit, sepsat zápis, zajistit svědka a přiložit lékařskou zprávu

Poraněným chodcům pojišťovny doporučují vyfotit si místo úrazu, sepsat podrobný zápis, zajistit si svědka a přiložit lékařskou zprávu. Z těchto údajů se pak počítá náhrada. Tomáš Zavoral řekl, že průměrná výše pojistného plnění se u těchto případů pohybuje kolem 9 tisíc korun. "Nicméně je to velmi individuální," zdůraznil. Za úrazy způsobené na neupravených chodnících letos pojišťovny vyplatily miliony korun. Například Kooperativa za období od ledna do března řešila 1 700 případů a vyplatila 17 milionů korun.

Vyplacení odškodného pojišťovnou ale není automatické. Poškozený musí prokázat, že udělal vše pro to, aby úrazu předešel.

Město musí nedostatečný úklid uznat, jinak máte smůlu 

Město navíc musí své pochybení při nedostatečném úklidu uznat. "Tyto události jsou ve většině případů zapříčiněny špatným počasím, kdy se opravdu nestíhají uklidit všechny chodníky tak, aby byly čisté v okamžiku, kdy začne sněžit," říká třeba mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf pro Českou televizi.

Související:

Uklizené chodníky: Předvolební tah, nebo služba pro občany?

Přibývá zraněných kvůli náledí. Úřady nechtějí platit odškodné

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…