Olomoučtí poslanci hluboko do kapsy nemají

06.09.2010 15:02

Zastupitelé z Olomouckého kraje nejsou žádní chudáci. Téměř všichni vlastní majetek převyšující hodnotu milionu korun, jsou majiteli akcií, nebo sedí v dozorčích radách různých firem.

Olomoučtí poslanci hluboko do kapsy nemají

Server iDNES.cz požádal všech dvanáct nově zvolených poslanců v Olomouckém kraji o zodpovězení několik otázek o majetku. Přestože se někteří vykrucovali, odpovědi poslalo jedenáct poslanců. Neposlal je Radim Fiala z ODS.

"Podle zákona pravidelně podávám písemné majetkové přiznání ve Sněmovně, které však nyní nemám k dispozici. Tuto povinnost ovšem plním svědomitě," vysvětlil Fiala.

Odhalování soukromí se poslancům nelíbilo ale přistoupili na něj

Někteří poslanci nebyli nadšení z toho, že musí odhalovat své soukromí, ale chápou, že jako veřejné osoby tak činit musí, nebo by alespoň měli. "Moc se mi to nelíbí, ale u veřejně činných osob by měla být možnost zjistit, zda nějak zázračně nezbohatly," uvedl například Roman Váňa.

Většina poslanců vlastní v součtu majetek převyšující milion korun, dají se tak zařadit do kategorie milionáři. Jediná poslankyně, která nemá auto ani žádnou nemovitost či podíly ve firmách je Lenka Andrýsková z Věcí veřejných. Nemá ani žádné dluhy či hypotéky.

Poslanci vlastní dluhy a podíly ve firmách

Což se rozhodně nedá říci místostarostovi Šternberka Jiřím Zemánkovi. Na krku má dluhy ve výši přes tři miliony korun. Poslanec je zatížen hypotékou, spotřebním úvěrem a leasingem na auta.

Většina poslanců je však společníkem v nějakých firmách. Namátkou například Pavel Holík z ČSSD je společníkem firmy Medicom´s s.r.o., Alexander Černý z KSČM vlastní podílové fondy ČSOB, Jiří Krátký je dokonce majitelem firmy Ekopalivo Jeseník s.r.o., Bořivoj Šarapatka z TOP 09 vlastní Salvus Medeco, s.r.o., kde má podíl třicet procent a jeho manželka sedmdesát procent. A tak bychom mohli pokračovat.

Více:

Foto:ods.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…