Optimismus ohledně budoucnosti? Podle Eurobarometru stoupá

02.08.2017 17:13

Rok po referendu v Británii stále více lidí v EU vidí budoucnost Evropské unie nadějně. Téměř většina Evropanů je nyní optimistická také pokud jde o hospodářskou situaci v jejich zemích a roste důvěra v Evropskou unii: nyní dosáhla nejvyšší míry od roku 2010; podpora eura je nejvyšší od roku 2004.

Optimismus ohledně budoucnosti? Podle Eurobarometru stoupá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Kromě toho většina respondentů z jedenácti zemí mimo EU, kteří byli dotazováni poprvé, tvrdí, že mají o EU pozitivní mínění. To jsou některé hlavní výsledky nejnovějšího standardního průzkumu Eurobarometr, který byl dnes zveřejněn spolu s bleskovým průzkumem pod názvem Budoucnost Evropy – názory ze zemí mimo EU.

Většina Evropanů (56 procent) se staví k budoucnosti EU optimisticky – to představuje nárůst o šest procentních bodů ve srovnání s podzimem 2016. Největší nárůst byl zaznamenán ve Francii (55 procent – o 14 procentních bodů od loňského podzimu), Dánsku (70 procent – o 13 bodů) a Portugalsku (64 procent – o deset bodů). Kromě toho se 68 procent Evropanů cítí být občany EU, což je nejvyšší hodnota, která kdy byla u tohoto ukazatele dosažena.

Téměř polovina Evropanů se domnívá, že současná hospodářská situace v jejich zemi je „dobrá“ (46 procent, tedy o pět procentních bodů od podzimu roku 2016). V České republice označilo celkový stav národní ekonomiky za dobrý 62 procent respondentů. To je o dvě procenta víc než například obyvatelé Belgie, a o 21 procent víc než obyvatelé Maďarska.

Pokud jde o finanční situaci své domácnosti, označilo ji za celkově dobrou 68 procent dotázaných v ČR, a pracovní situaci vnímá jako dobrou 61 procent českých respondentů.

V eurozóně podporují euro téměř tři čtvrtiny respondentů, což je nejvyšší hodnota od podzimu 2004. V šesti zemích – na Slovensku, v Německu, Estonsku, Irsku, Slovinsku a Lucembursku – podporuje euro 80 procent nebo více respondentů.

Terorismus je nyní nejvýznamnějším tématem, které občané zmiňují, když je řeč o problémech, jimž EU v současnosti čelí. Přistěhovalectví, které bylo jednou z hlavních obav od jara 2015, je nyní druhým nejčastěji uváděným problémem. Se značným odstupem následuje hospodářská situace, stav veřejných financí v členských státech a nezaměstnanost.

Dotázaní obyvatelé ČR rovněž označili za hlavní problémy, kterým čelí EU, terorismus a přistěhovalectví. Pokud jde o největší problémy v naší zemi, uvádí 29 procent rostoucí ceny, inflaci a stoupající životní náklady. Po nich následuje s 23 procenty přistěhovalectví následované vládním dluhem s 21 procenty. Terorismus skončil se sedmi procenty předposlední před bydlením a otázkami životního prostředí, klimatu a energií.

Průzkum Eurobarometr posuzoval vůbec poprvé vnímání Evropské unie v jedenácti zemích mimo EU. Tyto země představují 49 procent světové populace a 61 procent celosvětového HDP. Ve třech nejlidnatějších z dotazovaných zemí (Čína, Indie a USA) zaujímají nejméně tři čtvrtiny respondentů k EU kladný postoj.

Respondenti ve většině zemí zařazených do průzkumu zaujímají k EU kladný postoj: 94 procent v Brazílii, 84 procent v Číně, 83 procent v Indii, 76 procent v Japonsku, 79 procent v Kanadě, 75 procent v USA, 67 procent v Austrálii a 54 procent v Turecku.

Zároveň platí, že respondenti v zemích nacházejících se ve větší blízkosti EU (Rusko, Norsko a Švýcarsko) mají spíše smíšené pocity (na EU má pozitivní názor 43 až 46 procent z jejich obyvatel).

Průzkum v dotazovaných zemích rovněž ukázal, že EU je v celosvětovém měřítku vnímána jako „místo stability v neklidném světě“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…