Ovčáček vytáhl na zpěváky Kollera s Dusilovou slova o Antichartě. A herec Vydra vstává ze židle a vzkazuje...

11.04.2016 18:28

„Je to od nich občanská odvaha. Jsem šťastný, že svůj názor vyjádřili. Ti kritici by si měli uvědomit, že by to před šestadvaceti lety neprošlo. To už by asi seděli,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz herec Václav Vydra k slovním projevům hudebníků Davida Kollera, Kláry Vytiskové a Lenky Dusilové na Andělech. „A podpis Anticharty? Vždyť umělci z toho tehdy byli zoufalí!“ poznamenal dále Vydra k nastalým protireakcím.

Ovčáček vytáhl na zpěváky Kollera s Dusilovou slova o Antichartě. A herec Vydra vstává ze židle a vzkazuje...
Foto: Martin Kovář
Popisek: Herec a chovatel koní Václav Vydra

Jestli si někdo myslel, že nevznikne veřejný poprask z toho, co se řeklo během sobotního přenosu předávání hudebních cen Anděl, tak se hluboce mýlil. Prohlášením hudebníků Davida Kollera, Lenky Dusilové a Kláry Vytiskové na Andělech se totiž ještě dnes zabývají webové portály, a to zejména proto, že hudebníci jasně kritizovali prezidenta Miloše Zemana a také prohlásili, že naši politici by neměli tahat ČR na Východ.

Anketa

Myslíte si, že Češi jsou rasisté a xenofobové?

9%
91%
hlasovalo: 9082 lidí

„Já bych byl rád, kdyby se naše vláda o nás postarala a netahala nás na Východ za těma lidma, který to evidentně dělají, je to pan Babiš nebo pan Klaus, nebo dokonce soudruh Zeman,“ prohlásil Zpěvák roku David Koller. Lenka Dusilová zmínila, že je prezidentovo chování nedůstojné. „I naším jménem podlézá režimu popírajícím svobodu a demokracii,“ řekla a své vyjádření doplnila výzvou veřejnosti, aby sdělila svůj názor, pokud s Milošem Zemanem nesouhlasí. K oběma se pak přidala i zpěvačka Vytisková. Následovala na to hned v neděli smršť reakcí, v nichž nechyběly ani názory politiků.

Jako kdysi na Kotvě...

Tak třeba poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) považuje takové vystoupení za hloupé a srovnal to se soutěží písní Děčínská kotva, která se konala v roce 1987 a kde Michael Kocáb při slavnostním večeru v přímém přenosu prohlásil, že každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží a on věří v návrat ztracených lidských práv a svobod. „To bylo odvážné a mělo to obsah. Když to srovnám s tím, co říkali umělci v České televizi, nejde o odvahu. Vyjádření jsou slaboduchá a ubohá. Je mezi nimi velký rozdíl,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz Foldyna.

Jeden ze zakládajících členů ODS, Petr Štěpánek, se o celé události vyjádřil poměrně dost ironicky: „Skoro to vypadá, že Koller, Dusilová, Vytisková a pár dalších nešťastníků z pop music plus Česká televize zahájili čtvrtý odboj. Jediný problém je, že na rozdíl od těch, kteří ať už v prvním, druhém či třetím odboji něco skutečně riskovali, tihle ‚odbojáři‘ jsou jen a jen směšní,“ napsal na sociální síti.

Vicepremiér Andrej Babiš hudebníkovi Kollerovi vzkázal, že na východ neinklinuje, což podložil tím, že tam nepodniká. „Asi jste si mě spletl s Kellnerem, pro kterého zpíváte na večírcích a pro kterého jsou Rusko a Čína hlavní trhy,“ uvedl šéf hnutí ANO v smsce Kollerovi, o čemž ParlamentníListy.cz během víkendu jako jediné informovaly.

„Angažovaní umělci“ byli v každé době

Nechyběla ani pohotová reakce prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka, jenž umělce přirovnal k těm, kteří kdysi podepisovali Antichartu. „Angažovaní umělci se objevují v každé době. Ať už jde o rok 1948, 1977 nebo 2016. Třeba opět uspořádají seanci v Národním divadle a budou podepisovat prezenční listinu,“ sdělil Ovčáček ještě během přenosu. K tomu si přisadil i šéfredaktor Mf Dnes Jaroslav Plesl. „Ostatně každé totalitě vždycky prošlapávají cestu úplně pitomí umělci, jako je Koller a Dusilová,“ napsal Plesl na svém facebookovém profilu.

Jakési rezonování Anticharty v této přestřelce silných slov ale poněkud roztrpčilo herce Václava Vydru, syna Dany Medřické, která měla tzv. Antichartu v roce 1977 spolupodepsat.
„Pan Ovčáček tu dobu nepamatuje - pravděpodobně tehdy ještě nebyl na světě. Takže o tom asi nic moc neví,“ řekl pro ParlamentníListy.cz herec k vyjádření tiskového mluvčího Pražského hradu. „Pan Ovčáček je mluvčím pana prezidenta a má prezentovat jeho nazory. Ne svoje. Proč?“ zdůraznil při tom.
A ostře prý nesouhlasí s těmi názory, které by nějak chtěly snižovat váhu umělců, kteří aktivně vystupovali v roce 1989 proti režimu.
„Tehdy riskovali poměrně dost. Kde byl tento člověk, když takhle mluví? Co o těch lidech ví? Třeba to byl zrovna nějaký předseda partaje...,“ zamyslel se herec nad kritickými slovy.

Anketa

Máte rádi Karla Gotta?

93%
7%
hlasovalo: 17262 lidí

Vždyť to byl hnus, jak to na umělce narafičili!

„Na umělce je vidět a to je zásadní problém. Proto je ten totalitní systém chtěl zneužít a postavit si je na svou stranu. Já vím moc dobře, co byla tehdy Anticharta a jakým způsobem tam všechny umělce dostali. V Národním divadle to bylo v roce 1977 anoncováno jako normální schůze souborů a umělců a nikdo nikomu tehdy neřekl, o co tam vlastně půjde. Všichni pak podepsali prezenční listinu na schůzi a až když tam seděli, tak se dozvěděli, o co se vlastně jedná. A to jejich podpisy už byly na prezenční listině! Co měli dělat? Pak se to vydávalo za podpis Anticharty a to byl ten hnus, jak to na ně narafičili. Ale to už teď nikdo neřekne, proč tam seděl pan Höger, proč tam seděla moje máma (Dana Medřická), proč tam seděla Vlasta Fabiánová, tedy lidi, kteří byli naprosto zoufalí z toho, kam se to dostali. A co měli dělat? Vždyť podepsali jen prezenční listinu na schůzi v divadle!“ zavzpomínal Václav Vydra na dobu socialismu, na dobu Husákovy normalizace, kdy umělci, kteří se chtěli vyjadřovat svobodně, rozhodně neměli zrovna na růžích ustláno.

Proto ti, co podepsali Chartu 77, byli podle Vydry doslova hrdinové.

„Kdo tehdy podepsal Chartu, tak si vlastně podepsal výpověď ze zaměstnání a byl vyřízený. Kdo toto chtěl absolvovat, tak to mohl udělat. Jenže i když spousta lidí s Chartou souhlasila, tak nenašli odvahu ji podepsat, anebo si mysleli, že budou platnější jinak. Kdyby to podepsali a byli odstaveni, tak si mohli vybrat – buď emigrovat, anebo chodit k výslechu...,“ dodal k Chartě 77  Vydra s tím, že pozdějších Několik vět, které osobně spolupodepsal, byly už jinou záležitostí. „Tehdy jsme s prohlášením Několik vět chodili za kolegy a připadali jsme si náramně hrdinští, že děláme strašnou protistátní činnost, ovšem popravdě to už byla trochu jiná věc, nežli Charta 77. Tenkrát už jsme tušili, že režim uz mele z posledniho...," zdůraznil.

... tehdy by už seděli

O iniciativě umělců na Andělech ale prý dobře ví. „Je to názor, který vyjádřili a mě teší, že ho vyjádřili. Jejich kritici by si měli uvědomit, že by to před šestadvaceti lety neprošlo. Kdyby vyjádřili jakýkoliv nesouhlas v době před rokem 1989, tedy v době, kdy jsme byli tím ´Východem´, tak to už by asi seděli. Pokud to jde, tak je to v pořádku a ať se vyjádří,“ zareagoval herec na slova Kollera, Dusilové i Vytiskové.

„Je to od nich určitá občanská odvaha. Je to v pořádku, že vyjádřili svůj názor. Kdo jiný? Jestli to udělá někdo neznámý, tak je to každému jedno,“ zdůraznil k tomu herec a pak se zamyslel nad jinými konsekvencemi, kterých si jiní bojí i dnes.

„Víte, absence přirozených autorit je dnes docela dramatická. A jestliže už někdo je přirozenou autoritou, tak pak z něj lze mediálním způsobem snadno udělat blbce. Pokud někdo zastává takový názor, který je schopný na sebe navázat nějakou skupinu lidí, strhnout je a dát jim pozitivní příklad, tak pak je z té druhé strany hodně jednoduché ho zdiskreditovat, udělat z něj pitomce a tu autoritu mu sebrat. A protože lidi, zvláště ti, kteří nemají vyhraněný názor, se v záplavě nějakých internetových informací vůbec nemůžou orientovat, tak je pak v současném mediálním světě vlastně snadné udělat blbce z kohokoliv...,“ postěžoval si.

Potřebujeme, aby nás lidi brali!

Podle Václava Vydry jsou ale i dnes umělci radši zticha a to ještě ze zcela jiného důvodu. Když jsou totiž herci, či zpěváky, tak jim pochopitelně záleží na tom, aby je lidi měli rádi a chodili na jejich koncerty nebo představení.

„Cokoliv jsem řekl ParlamentnímListům.cz já, tak vždy jsem pak na to našel haldu, slušně řečeno, neslušných příspěvků, v nichž by mne pisatelé prý nejraději nakopali do zadku nebo nechali zavřít. Prostě nejradši by mne strčili někam, kde bych nebyl vidět. Já jsem ale herec a jsem rád, když na mne lidé chodí do divadla a vnímají mne pozitivně a bez předsudků. Proč mám za to, že někde řeknu svuj názor, pak někde o sobě číst, že dotyčný na mě rád chodil do divadla, ale teď už nebude? To přece nemám zapotřebí. Já ho neznám a za jeho názor mu taky nespílám," zdůraznil k tomu.

Ostré reakce ale podle něj prý často chodí od mladých lidí, kteří přitom na vlastní kůži nepoznali ani komunismus, natož válku a tak mnohdy ani nevědí, o čem to hovoří.

Proč chodí mladí do komunistické strany?

„Paměť lidstva není totéž jako paměť člověka. Přišla prostě nová generace, která už totalitu nepoznala a proto vlastně lidstvo stále opakuje ty stejné chyby dokola. Moc snadno se zapomíná. Proč třeba teď mladí lidé vstupují do komunistické strany? Nevědí přitom o minulé době nic a jen se chtějí diferencovat, chtějí se za kazdou cenu lišit od mainstreamu, který je v současné době dejme tomu demokratický, ale přitom nadávají na politiky a politiku. Třeba i právem, a politik je dnes vlastně už sprosté slovo. Jenže když si obecně nevážím těch, které jsem volil a nerespektuji ty, které volili jiní - alespoň do te míry,  jakou jsem ochoten akceptovat morálně i lidsky - tak to je konec. To budu pokaždé volit někoho jiného?" otázal se.

Návštěva čínského prezidenta v Česku ovšem ani jeho osobně prý nijak nenadchla.

„Já ale nejsem v situaci, kdy bych jeho návštěvu u nás mohl zakázat, mohu se maximálně proti tomu a proti dalším podobným věcem vyjádřit slovy, perem nebo ve volbách. Prostě čínského prezidenta jsem vítat nebyl. Ovšem popravdě něco na tom je, že nás někteří politici táhnou na Východ, i když jde tady spíše v obsahu toho vyjádření o manipulaci davu. Každý chce ale rozšířit své sféry vlivu a bylo by absurdní si myslet, že Východ mocenské ambice ztratil,“ dodal nakonec razantně Václav Vydra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…