Ozbrojit občany? Kalousek se vyjádřil k Zemanově výzvě

25.07.2016 7:54

Po pátečním útoku psychicky nemocného mladíka v Mnichově se volá po přísnější kontrole zbraní. Podle dnešního vydání MF Dnes je však problém jinde.

Ozbrojit občany? Kalousek se vyjádřil k Zemanově výzvě
Foto: Petr Blahuš
Popisek: Bojový výcvik

„Musíme nadále dělat vše, co můžeme, abychom omezili a přísně kontrolovali přístup ke smrtícím zbraním,“ uvedl místopředseda německé vlády Sigmar Gabriel. Zpřísnit zákony chce také ministr vnitra Thomas de Maiziére. Německé zákony přitom patří v tomto směru k jedněm z nejpřísnějších. Zájemci o zbraň mladší 25 let musí nejdříve absolvovat psychologické testy, na to, než dostanou licenci, čekají žadatelé celý rok. 

„Zákony však jsou k ničemu, pokud je možné je obejít a zbraň si nelegálně pořídit přes internet – stejně jako to udělal osmnáctiletý David Sonboly střílející v Mnichově. Německý občan íránského původu si přes veškerá omezení a kontroly obstaral pistoli Glock a k ní více než 300 nábojů. Použil jich téměř šedesát. Zabil devět lidí, dalších 27 zranil, nakonec zbraň obrátil proti sobě. Zbraň patrně pocházela ze Slovenska – stejně jako u útoku na redakci Charlie Hebdo v Paříži,“ uvádí MF Dnes.

Zároveň, jak deník dodává, k útokům však leckdy není potřeba střelná zbraň. Jak jsme mohli být svědky v minulých dnech – k útoku v Nice došlo nákladním autem, mladík v bavorském vlaku útočil sekerou a včera večer ubodal šílený Syřan ženu mačetou.

„Útoků na měkké cíle bude přibývat. A nikdo zatím neví, jak jim zabránit,“ říkají bezpečnostní experti.

I přestože Němci chtějí zpřísnit legislativu držení zbraní, prezident Miloš Zeman si myslí opak. „Zastávám názor, že občané by měli mít právo se ozbrojovat, aby i vlastní aktivitou proti těmto teroristům zasáhli,“ uvedl Zeman pro televizi Nova s tím, že svůj názor změnil po útocích v Paříži. 

„Jestliže je někdo psychicky vyšinutý a tohle udělá bez vazby na teroristické organizace, je jakákoli společnost bezmocná, podívejte se na Uherský Brod,“ reagoval pro Blesk na prezidentův názor, že se mají občané vyzbrojit, šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Proti vyzbrojování je i poslanec za ANO Bronislav Schwarz. „Jakmile začne na ulici střílet nezkušený člověk, tak bude velká náhoda, že toho střelce zabije,“ myslí si. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…