PL byly v Lidovém domě a slyšely: Žádní kšeftaři nejsme, to Babiš. Pro ODS zbudou v EU trosky. Socdem vsadila na upřímnost a přirozenost

23.05.2019 21:48

Sociální demokracie finišuje volební klání do Evropského parlamentu. Obhajuje čtyři křesla a věří, že kampaň zacílená na konkrétní problémy voliče osloví víc než reklama dělaná podle mustru na jogurty za násobné částky. To se ParlamentníListy.cz dozvěděly při návštěvě v Lidovém domě.

PL byly v Lidovém domě a slyšely: Žádní kšeftaři nejsme, to Babiš. Pro ODS zbudou v EU trosky. Socdem vsadila na upřímnost a přirozenost
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Anketa

Chcete, aby premiér Babiš odstoupil, jak žádali demonstranti na Václaváku?

13%
87%
hlasovalo: 24958 lidí
„Nejsme kšeftaři jako Babiš. Snažíme se lidem pomáhat v řešení jejich problémů, a na to jsme vsadili. Na ulicích se mnou lidé diskutují třeba o dvojí kvalitě potravin nebo rozdílných platech v EU. Takže to zaznamenali a vnímají to,“ pochvaluje si průběh kampaně náš zdroj z Lidového domu.

ČSSD se v uplynulých měsících rozhodla vsadit na návrat ke kořenům a dělat svou tradiční politiku: bavit se s lidmi a řešit jejich problémy.

Místo nákladné billboardové kampaně nebo masivní celoplošné reklamy její kandidáti raději diskutují s voliči v terénu a na sociálních sítích představují jednotlivá témata a vyhýbají se prý prázdným heslům.

„Lidi mají politiky plné zuby, nechtějí slyšet prázdná hesla a poslouchat vznešené fráze, ale zajímají je konkrétní věci, které se jich dotýkají. Proto klademe důraz na spravedlivou a férovou Evropu, kde se nemusíme bát, že má naše oblíbená limonáda jiné složení v každém státě,“ vysvětluje vysoce postavený sociální demokrat, který se na volební strategii podílel.

„Pro kandidáty bylo ohromně užitečné, když opustili svou roli politiků a dívali se na svět jako zaměstnanci, rodiče, úředníci, tedy stejně jako voliči, a hned byli mnohem přirozenější. Štve je to samé, nefér ceny operátorů, rozdíly v platech, mizerné potraviny, takže jsou přirození a lidé jim věří, protože cítí, že nic nehrají,“ vyzrazuje s podmínkou zachování anonymity taktiku oranžových.

„Kromě ANO působí kampaň ČSSD mnohem upřímněji, protože socdem může dokázat, co konkrétně se jí v Bruselu povedlo. Zastavení kvót na migranty, dvojí kvalita potravin nebo desítky aktivit Pavla Poce na poli ochrany životního prostředí, to ANO nemá, tomu se naopak rozpadl poslanecký klub v europarlamentu,“ uvažuje nad výhodami sociální demokracie.

Doplňme, že Olga Sehnalová nebo Pavel Poc patří mezi nejvlivnější politiky v Bruselu a ČSSD je díky partnerství s ostatními sociálnědemokratickými stranami součástí jednoho ze dvou nejvlivnějších bloků v EU.

„To samozřejmě hodně pomáhá, ODS je členem frakce, z níž po odchodu Británie z EU zůstanou trosky, protože konzervativci už nebudou zasedat v europarlamentu, o Pirátech nemluvě, ti v Bruselu neprosadí nic,“ analyzuje volební stratég schopnosti jednotlivých stran něco prosadit.

Vliv podle jeho konstatování mohou mít lidovci, ale ANO podle něj zůstane osamoceno, protože Andrej Babiš se čím dál víc vzdaluje svým partnerům z liberální frakce ALDE. „Jsem přesvědčen, že tohle voliči chápou, protože k evropským volbám chodí lidé, kteří se o politiku zajímají a neberou ji jako hokej nebo fotbal,“ dodává náš další zdroj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…