Pane prezidente, jak dopadne hokej? Zeman na severu: Odmítám zvyšovat dávky. Nestačí jen demonstrovat proti Romům. Nějaký ubožáček psal na internetu...

03.02.2015 19:07

REPORTÁŽ Druhý den návštěvy Ústeckého kraje strávil Miloše Zeman ve Šluknovském výběžku. Upozornil, že nepřizpůsobivost není o etnicitě ani o sexuální orientaci. Musel předpovědět výsledky mistrovství v hokeji. Navštívil firmu, která exportuje do rusky mluvících zemí. V Krásné Lípě na něj čekala skupina hlučných demonstrantů, která bubnovala za jeho duševní zdraví.

Pane prezidente, jak dopadne hokej? Zeman na severu: Odmítám zvyšovat dávky. Nestačí jen demonstrovat proti Romům. Nějaký ubožáček psal na internetu...
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Zemanova návštěva v Ústeckém kraji, den druhý

Anketa

Kterého politika ČSSD máte nejraději?

3%
0%
38%
0%
5%
0%
23%
hlasovalo: 21857 lidí

Prezident při své návštěvě společnosti TOS Varnsdorf zejména vyjádřil podporu rodinným firmám, a českým především. "Opět se dnes objevuji v rodinné firmě. Včera jsem byl v Dubí v Českém porcelánu, což je rovněž rodinná firma. Takové firmy mají svou stabilitu,“ bylo první, co řekl předsedovi představenstva Janu Rýdlovi, když vystoupil z vozu u budovy firmy TOS Varnsdorf, která se více než sto let zabývá výrobou obráběcích strojů. "Pan prezident k nám jezdí pravidelně. Není to poprvé, co si s ním podávám ruku. Viděli jsme se například na veletrhu v Brně, když byl předsedou vlády,“ řekl Rýdl ParlamentnímListům.cz.

Rusko je ve Varnsdorfu důležité téma

Jednání obou mužů bylo uzavřeno veřejnosti i médiím, ParlamentnímListům.cz se podařilo zjistit, že tématem hovoru je nejspíše Rusko a rozvoj spolupráce škol a firem, jelikož firma s pěti sty zaměstnanci má problém nalézt do svých provozů zdatné nové absolventy škol. Zpravodajství kolem Ukrajiny a Ruska podle vedoucího marketingu Michala Macháčka podnik sleduje pečlivě, protože vysoké procento výrobků, zhruba čtvrtina, putuje do rusky mluvících zemí. "Sankce Evropské unie nás nezasáhly, jelikož většina našich produktů nemá aspekt zboží dvojího užití. Ovšem protiruská opatření nás zasáhla. V Rusku totiž začalo platit – potřebují-li obráběcí stroje, poptají nejprve vlastní výrobce a teprve není-li nabídka, poohlédnou se v zahraničí. Tím se dost zakázek odlifrovalo. Ale máme výhodu, že máme v Rusku dvě firmy s naší licencí,“ nechal Macháček nahlédnout ParlamentnímListům.cz trochu do zákulisí exportní reality. TOS má dále export, i když v menší míře, zacílen na státy střední a východní Evropy, deset procent do Číny, osm procent například do Skandinávie.

Každý z vás sní půlku kuřete, i když nesní žádné

Během setkání se zaměstnanci prezident Miloš Zeman nejdřív skromně připomněl slabinu, když bral do ruky mikrofon. "Jsem technický antitalent. Stisknout tlačítko je vrchol mých technických schopností,“ dělal si legraci sám ze sebe, než před personálem popsal, že základem podniku jsou lidé. Ověřil si prý předem statistické údaje. "Průměrná mzda zde – bez managementu – je 32 tisíc korun plus dva tisíce na penzijní připojištění,“ zmínil a když se někteří začali ošívat, okomentoval to americkou anekdotou: "Někdo má v hrnci jedno kuře. Druhý žádné. Statisticky tedy každý chutně poobědval půlku kuřete,“ perlil.

Poté poznamenal, že nespokojenost pracovníků ve firmách pozná vždy podle toho, že se během takovýchto setkání mračí. "Ne na mě, i když bych si to možná zasloužil, ale na vedení společnosti sedící vedle mě,“ prozradil a přidal jedno baťovské heslo: "Neříkej, že něco nejde. Řekni, že to neumíš.“

Jak dopadne hokej, pane prezidente? Vím, jak potrestat mafiány

K dotazu na hlavu státu se odvážil jen jeden zaměstnanec. "Kdybyste mohl mít ještě větší moc, než máte, co byste hned změnil? A blíží se mistrovství světa v hokeji, předpovíte nám jako prognostik, jak dopadne?“ Prezident k první části dotazu uvedl, že kdyby byl diktátorem, zostřil by postihy proti tunelářům. "Rozděluji podnikatele baťovského a (K)koženého typu,“ vyřknul bonmot s tím, že podle něj nesmí platit úsloví "co sis nakradl, to je tvoje“, ale že je třeba konfiskovat majetek mafiánů. "Mafiána nejvíc potrestáte, ne když ho zavřete, ale když mu seberete majetek,“ zdůraznil a odpověděl i na prosbu předpovědět výsledek hokeje: "Se stoprocentní jistotou mohu sdělit, že vyhraje ten nejlepší.“

Ze svých dojmů z Ústeckého kraje uvedl, že někde to vypadá, "jakoby zrovna skončila druhá světová válka“. V některých částech je ale patrné, že se počet ruin a zanedbaných domů snížil a obce krásní. Poučil přítomné, že nový občanský zákoník mimo jiné říká, že pokud se majitel deset let nestará o svůj objekt, může mu být zabaven a předán obci.

Publikum se zasmálo také tehdy, když po zápisu do pamětní knihy firmy poslala prezidentovi k podpisu svůj památníček také zaměstnankyně Anička. "Za rok přijedu zas a se mnou přijde zákon!“ rozloučil se Miloš Zeman a přejel do Centra Panorama na setkání s veřejností.

Nejsem Fidel Castro. Ubožáček napsal nesmysl

Kinosál centra byl zaplněn téměř do plné kapacity pěti set míst. Zhruba polovinu tvořili studenti. Účast tedy byla mnohem větší než při včerejším večerním setkání v metropoli kraje. "Přečetl jsem si někde na netu, od nějakého ubožáčka, že tu budu dneska sám se svými bodyguardy, protože ve všední den dopoledne nikdo nepřijde. No, zdravím své bodyguardy, ani jsem nevěděl, že jich tolik mám,“ zasmál se, když se rozhlédl po plném sálu.

Než došlo na kladení dotazů, chtěl se Miloš Zeman samostatně vyjádřit k jednomu tématu. "Nelekejte se, nejsem Fidel Castro, nebudu mluvit šest hodin,“ a jal se nabídnout téma nepřizpůsobivých, které se podle něj Šluknovského výběžku stěžejně týká. "Prostě cikánů,“ podotkl tiše pán v druhé řadě. "Nestačí jen demonstrovat nebo vyjadřovat sympatie, ale pojmenovat problém. Nepřizpůsobivost není etnická kategorie, nesouvisí s náboženstvím, tím méně se sexuální orientací,“ podotkl prezident a dále zopakoval názory, které již předestřel na jiných místech republiky. Mluvil o tom, že není-li nabídka zaměstnání, musí ji vytvořit obec. A kdo odmítne, nechť sklouzne na existenční minimum 2300 korun měsíčně. Tipec je třeba utnout bílé mafii, k níž putují příspěvky na bydlení, díky čemuž lidé na dávkách nemusí vůbec platit nájem. Tím menší pak mají motivaci k práci. "Jsem zastánce zvýšení základní mzdy, ale odpůrce zvyšování dávek,“ shrnul a odůvodnil, že je potřeba rozevřít nůžky mezi cenou práce a sociálními dávkami. V tomto směru se setkal ve Varnsdorfu s pozitivními ohlasy.

Kdo vymyslel tenhle paskvil! Abych na to sněmovnu duševně připravil...

K problematice se vyjádřil hned první občan, který se ujal mikrofonu - Jiří Moravec. "Tento problém se týká jen severních Čech. Nemělo by se to zde kumulovat, ale rozprostřít po celé republice,“ nadhodil. Došlo ale i na jiná témata. Například prošedivělého staříka zajímalo, jak plní svůj slib, že bude docházet pravidelně do Senátu a Paramentu. "Jo a pane hejtmane Bubeníčku, když už jste tady: Ty jízdní řády – kdo vymyslel ten paskvil!“ Kupodivu právě tento dotaz sklidil nečekaný aplaus.

Prezident se ovšem ochotně vyjádřil k tématu návštěv mezi zákonodárce. "V Senátu jsem byl zhruba asi desetkrát, a to v souvislosti se jmenováním ústavních soudců, abych je představil osobně. V dolním Parlamentu jsem slíbil vystoupit vždy, když budu chtít nějaký zákon vetovat, abych na to Poslaneckou sněmovnu duševně připravil. Tudíž jsem tam byl třikrát. Například v případě novely služebního zákona, který státní služby spíše politizuje,“ zmínil mimo jiné.

Víte jistě, že nebudete jedním z nás? volali postižení

Na oběd přejížděl prezident do Krásné Lípy, kde na něj mimo program byla u Křinického pivovaru připravena skupinka handicapovaných občanů a zástupců několika neziskových organizací. S bubny, megafonem, červenými kartami. Nechyběly transparenty s nápisy jako "Kdo má normálně pracovat, musí normálně studovat“, "Víte jistě, že nebudete jedním z nás?“ nebo „Koho vyloučíte příště?“.

Měli v plánu vyzvat hlavu státu, aby si s nimi o problematice popovídala. "Nebojte se nás! Máme se vrátit na zvláštní školy, jako za komunismu?“ znělo z megafonu. Prezident však přivezl vůz přímo ke vchodu budovy, a aniž by nejvýše postavený český politik postřehl, že hlasitý šrumec není vítání, ale demonstrační ryk, vstoupil do interiéru a obyvatele nechal za sebou. "Přišli jsme bubnovat a tancovat za jeho duševní zdraví,“ řekla ParlamentnímListům.cz Irena Kubicová, která zvolávala silná hesla do megafonu. Podotkla, že v tomto regionu je vysoký podíl handicapovaných a téměř v každé vesnici je nějaký ústav či podobné zařízení. Sama zastupuje sdružení Krásnolipsko, ale většina lidí s postižením, kteří dorazili na náměstí, jsou klienti Agentury Pondělí.

Večer se prezident, po neveřejné schůzce s podnikateli regionu a představiteli o. p. s. České Švýcarsko, chystá ještě do Děčína. Zítra návštěvu Ústeckého kraje zakončí na Mostecku a Chomutovsku. Nejprve se setká s vedením těžební společnosti Severní energetická, jejími zaměstnanci, zástupci Hospodářské a sociální rady Mostecka a pobyt na severu Čech zakončí na zámku Červený Hrádek a v Jirkově na Chomutovsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje? uvažu…