Paroubek získává nové členy. ČSSD ho chce přesadit ke komunistům

26.10.2011 13:04

Nová strana Jiřího Paroubka Národní socialisté- levice 21.st. (NS-Lev 21) již dostává přihlášky od nových členů. Oproti tomu ČSSD řeší, kam ve sněmovně přesunout přeběhlíka Paroubka.

Paroubek získává nové členy. ČSSD ho chce přesadit ke komunistům

Na počátku října opustil Paroubek sociální demokraty a založil si vlastní stranu. Už se objevili první uchazeči o členství. „Podle mého odhadu je jich kolem stovky," sdělil mluvčí strany Tomáš Sazima pro Novinky.cz. Přesné číslo však není známo.

Stranu NS-Lev 21 čeká už 26. listopadu ustavující sjezd. Možná dojde ke sloučení se stranou ČSNS 2005, která má svůj sjezd o dva týdny dříve. „Pokud by většina členů ČSNS souhlasila se stanovami a politickou deklarací Lva, dojde k faktickému sloučení," tvrdí Sazima.

Kam přesunout Paroubka? Ke zdi nebo ke komunistům

Spolu s bývalým předsedou ČSSD přeběhl do nově vzniklé strany taky poslanec Jiří Šlégr. Na to začali sociální demokraté řešit, kam ve sněmovně přesadí oba dva přeběhlíky. Toto téma se otevřelo už na úterním poslaneckém klubu, ale zatím není známo fixní datum.

Zatím Jiří Paroubek i Jiří Šlégr sedí při jednáních stále mezi členy a bývalými přáteli ze sociální demokracie. „Podle zákona mají poslanci jednotlivých klubů sedět pohromadě," dodává místopředseda klubu ČSSD Jeroným Tejc pro Aktuálně.cz. Ten má přesazování na starost.

SLEDUJEME téma Paroubkova nová strana

O změně zasedacího pořádku musí hlasovat celá sněmovna na návrh klubu. Jako řešením se zdají dvě varianty. První je, že by Paroubek a Šlégr vystřídali sociálnědemokratické poslance Joefa Novotného mladšího a Stanislava Křečka. Tato místa jsou umístěna u zdi jednacího sálu, kde sídlí i poslanci Věcí veřejných.

Druhou variantou by pak byla místa vedle komunistů. V blízkosti by tak byli Paroubek spolu s Miroslavem Grebeníčkem a Vojtěchem Filipem. Podle informací serveru Aktuálně.cz tenhle plán však budí nevoli u sociálních demokratů, kteří v této části sídlí.

Stěhováním dále pokračuje odluka od sociálních demokratů. Dokonce současný lídr ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval, při posledním jednáním ústředního výkonného výboru, aby Jiří Paroubek a Jiří Šlégr složili poslanecké mandáty.

Čtěte také:

Paroubek odchází z ČSSD, nově by měl vést kandidátku ČSNS

Rath udeřil přítele Paroubka: Jeho stranu financují kmotři ODS

Věštec Urban z ČSSD: Paroubek si založí novou stranu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: afk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…