Pehe: Levice by měla usilovat o globální kapitalismus „s lidskou tváří“

28.07.2010 13:11

Princip sociálního státu se nelíbí radikální levici, protože vyztužuje kapitalismus. V globálním měřítku by však měla myslet na jeho expanzi, vyplývá z blogu politologa Jiřího Pehe.

Pehe: Levice by měla usilovat o globální kapitalismus „s lidskou tváří“

Trnem v oku není sociální stát v současnosti jen neoliberálům a konzervativcům, kteří ho chtějí výrazně omezit, ale stále častěji se stává také terčem kritiky zleva. „Zjednodušeně lze jejich argumenty proti sociálnímu státu interpretovat tak, že de facto vyztužuje kapitalismus, protože výrazně zmenšuje riziko sociálních nepokojů," píše na svém blogu politolog Jiří Pehe.

Podle něj je praktickým úkolem demokratické levice reformovat „reálný kapitalismus" působící stále více v globálním měřítku, v „kapitalismus s lidskou tváří", tak jak se to v národním měřítku podařilo docela obstojně například ve skandinávských zemích. „Jde tedy o to, aby se i globální kapitalismus co nejméně vymykal nárokům vyspělé politické demokracie, jež v sobě kloubí svobodu, rovnost a solidaritu," myslí si politolog.

Diskuse o evolučním posunu za systém, který nazýváme kapitalismem

Pehe je přesvědčen, že prvním nutným krokem na této cestě je přivést globální kapitál pod politickou kontrolu. „Nebude-li se globální kapitalismus této kontrole vymykat, je možné ho reformovat, je možné vést - i na globální úrovni - smysluplnou diskuzi například o udržitelném růstu, a tedy i o limitech spotřeby a konzumerizmu," přesvědčuje politolog.

Pokud by kapitalismus v globálním měřítku existoval v „latinsko-americké" podobě, půjde o sociální nesouměřitelnost. Když v podobě skandinávské, bude možné hovořit o zcela jiné kvalitě globálního společenského uspořádání. „V něm nakonec není vyloučena ani racionální diskuze o tom, jak se evolučně posunout za systém, který dnes, poněkud zjednodušeně, nazýváme kapitalismem," předvídá Pehe.

Sociální stát je baštou pro boj s globálním kapitálem

Tomu se nelíbí filozofie některých radikálně levicových myslitelů „čím hůře, tím lépe", kteří žijí v bláhové naději, že zbídačování dříve zabezpečených lidí vyprovokuje jakousi revoltu proti kapitalismu nebo změní způsob myšlení současného lidstva. Levice nemůže tlaku globálního kapitalismu na přetváření pracujících v recyklovatelné zdroje námezdní práce čelit tím, že si nad sociálním státem umyje ruce.

Politolog levici radí, že by se měla semknout, aby sociální stát za každou cenu nejen ubránila, ale postupně umožnila, třeba s pomocí nadnárodních institucí, jako je Evropská unie, jeho rozšíření i do těch částí světa, kde zatím neexistuje. „Jakkoliv lze některé jeho důsledky, například konzumerizmus, kritizovat, je to jedna ze základních bašt, z nichž lze souboj s globálním kapitálem nakonec vyhrát," uzavírá Pehe.

Čtěte také:

Pehe: Nepohřbívejte levici, pravice je v pasti 

Pehe: Oligarchický kapitál, demontáž sociálního státu 

Bez diktátora připomíná ČSSD rozhádanou pavlač, tvrdí Pehe 

Foto: pwf.cz

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…