Peszynski v akci! VIDEO demonstrace před Sněmovnou

11.07.2018 13:01

REPORTÁŽ Ve středu 11. července se v Poslanecké sněmovně rozhoduje o podpoře pro menšinový kabinet ANO a ČSSD premiéra Andreje Babiše, který by měl vládnout s podporou komunistů. Simultánně s jednáním o důvěře probíhá na Malostranském náměstí hned vedle Parlamentu demonstrace protibabišovské skupiny AUVA. Na akci vystoupil rovněž známý aktivista Tomasz Peszynski. Ze Sněmovny si na místo odskočil Miroslav Kalousek (TOP 09), Miroslava Němcová (ODS) a Jan Farský (STAN). Na jednom ze sněmovních balkonů byl v úvodu akce vidět Pirát Mikoláš Ferjenčík.

Peszynski v akci! VIDEO demonstrace před Sněmovnou
Foto: Vít Hassan
Popisek: Tomasz Peszynski na protestu proti Miloši Zemanovi a KSČM

Slovenským soudem uznaná předlistopadová minulost  premiéra Andreje Babiše u Státní tajné bezpečnosti (StB) je trnem v oku mnohým stejně jako plánovaná podpora jeho menšinové vlády ze strany komunistů. I to je důvodem, proč v den, kdy se Babišova vláda uchází o důvěru ze strany poslanců, ostře protibabišovský naladěná aktivistická skupina AUVA v čele s Michalem Voždou hned na Malostranském náměstí hned vedle Poslanecké sněmovny uspořádala hlasitou demonstraci s jednoduchým cílem: dostat poslance pod tlak. 
 
Akce, která na malostraňák přivedla řečníky, muzikanty, aktivisty a z přilehlé sněmovny si na ní odskočili i někteří politici, odstartovala ve 13. hodin odpolvedne. K vidění na jednom ze sněmovních balkonů byl úvodem i Mikoláš Ferjenčík s bannerem Pirátské strany a českou vlajkou. Zprvu sporá účast v podobě několika desítek lidí se časem rozrostla tak, že kolem 15. hodiny odpoledne aktivisté náměstí takřka zaplnili.  
 
 
„Tahle demonstrace má jasný cíl a to je ten, aby se dneska neschválila důvěra vládě,“ uvedl pořadatel ze skupiny AUVA Michal Vožda, zatímco demonstranté cinkali klíči. „Tahle komunistická vláda vedená estébákem nesmí získat důvěru,“ uvedl Vožda. „Jestli my to dneska odsud nedokážeme zvrátit, tak bude všechno snažení, které jsme dělali, na nic, protože sem dnes přijde komunistická vláda,“ dodal. 

VIDEO ZE ZAČÁTKU DEMONSTRACE PŘÍMO Z MALOSTRANSKÉHO NÁMĚSTÍ:

VIDEO: Radim Panenka

„Dnes máme možnost přesvědčit ty politiky, kteří vstupovali do ANO a nebyli komunisty, že dnes nemusí být komunisty. Že nemusí poslouchat svého estébáckého předsedu. V 16 hodin budeme držet minutu ticha za oběti komunismu a doufat, že už nepřibudou nějaké další,“ řekl Vožda. „Dneska když odejdeme a vláda bude mít důvěru, tak jsme prohráli. Vláda nesmí dostat důvěru,“ zahřímal.  

V půl druhé odpoledne na pódium vystoupil mediálně dobře známý (zejména na ParlamentníchListech.cz)  aktivista Tomáš Peszynski, který se profiluje silně proevropsky a rovněž jako výrazný kritik Ruska. „Proč tady jsme?," položil úvodem řečnickou otázku. "Já si myslím, že my se musíme soustředit na to, abychom zapůsobili. My nezapůsobíme na Zemana ani na Babiše. To jsou prostě zlí lidé, kteří nás neposlouchají. Ale já věřím tomu, že někteří poslanci z ANO a z ČSSD v sobě ještě nějaké zbytky svědomí mají. Naším cílem je zapůsobit na ně, aby hlasovali proti této komunisty podporované vládě. Soustřeďme se na to, aby se to povedlo. Není to konec, je to teprve začátek,“ uvedl Peszynski.

„Česko není Rusko. Patříme na Západ“

„Strašně důležitá věc, proč Babiš, Zeman a takoví lidé dělají tak strašná svinstva v této republice – protože to spoustě lidí nevadí a my je musíme přetáhnout na svoji stranu. Oni si dovolují tyhle prasárny, protože je volí třetina národa, a to se musí změnit,“ zmínil aktivista. „Musíme jim něco nabídnout, musíme vytvořit nějakou nabídku. Nemůžeme jim říkat jen, že něco nechceme, ale měli bychom říct i něco, co chceme,“ upřesnil Peszynski, co zamýšlí.

Anketa

Kdyby to bylo na vás, zvedli byste ruku pro důvěru vládě Andreje Babiše?

65%
35%
hlasovalo: 13409 lidí

„Musíme jim ukázat, že je tady dost lidí, kteří chcou demokracii v České republice. Nesmíme se bát říkat nejenom to, co nechceme, ale i to, co chceme. Pro začátek by bylo dobrý, abychom pozitivně říkali, co chceme. Já chci větší zapojení České republiky do Evropské unie. Abychom se s nimi dovedli bavit, a ne abychom se krčili někde v koutě mezi Kaczynským a Orbánem. Patříme na Západ. Česko není Rusko, patříme na Západ,“ připomenul Peszynski.

Vzpomínka na elektrický proud a  Aloise Grebeníčka

Jedním z účinkujících na akci skupiny AUVA byl i písničkář Ziggy Horváth. Ten přesně ve 14. hodin předstoupil před zúčastněné na pódium a začal se svěřovat s otřesnými pocity, které má vždy, když náhodou projíždí kolem uherskohradišťské věznice. Ta sloužila v dobách komunismu jako tuhý žalář. Pikantní přitom je, což Horváth neopomněl připomenout, že v tamním vězení působil jako bachař otec někdejšího předsedy KSČM Miroslava Grebeníčka Alois.

A angažmá Aloise Grebeníčka v tamním zařízení bylo velice mírně řečeno nepěkné, což muzikant Horváth opět neopomněm zmínit. Věnoval se zejména pověstnému mučení elektrickým proudem, kterého se měl zmíněný Grebeníček starší prokazatelně dopouštět. „Lidé měli závratě, zvraceli, měli bolesti hlavy. Lidé při tom mučení skákali až metr padesát vysoko. Elektrickým proudem tam mučeli, pálili a likvidovali lidi,“ zmínil. „Ti lidé se nijak nezměnili, oslavují Klementa Gottwalda a sedí v Poslanecké sněmovně. Jsou placeni Ruskem a Čínou, aby destabilizovali naši společnost,“ uvedl. „Dnešní Rusko není komunistické, dnešní Rusko vedou bývalí kágébáci a vyhovují jim lidé jako Andrej Babiš. Část jeho spisu prokazatelně skončila v Kremlu,“ A tuto píseň jsem věnoval Aloisovi Grebeníčkovi.

Po skončení písně Horváth ještě připomenul hrůzy padesátých let i československé trauma srpnové okupace v roce 1968. A následně zahrál dalšího Kryla, proslulou píseň Veličenstvo kat. „Na rohu ulice Bureš o morálce káže,“ dovolil si zpěvák, který se celou dobu doprovázel na kytaru, jistou obměnu Krylova textu. „Nad palácem vlády je emblém s gilotinou. Děti mají rády kornouty se zmrzlinou. Soudcové se na ně zlobili. Zmrzlináře dětem zabili,“ pokračoval Horváth za doprovodu kytary. „Byl hrozný tento stát, když musel jsi se dívat, jak zakázali hrát a zakázali zpívat,“ zpíval.

TATO PÍSEŇ OD KARLA KRYLA ZAZNĚLA NA DEMONSTRACI: 

Mezi písněmi Horváth ještě neopomněl zkritizovat Václava Klause a jeho syna Václava Klause mladšího. Podle Horvátha se ODS musí Václava Klause mladšího zbavit. Oba Klausové jsou totiž podle Horvátha velkými podporovateli tzv. občanské pasivity v Česku: v laickém překladu toho, aby do věcí správy veřejných nemluvili angažovaní občané a veřejnost. Ostatně kritický názor Václava Klause staršího na občanský sektor a občanskou společnost jako takovou není žádným tajemstvím. „Zbavte se Klause juniora,“ vyzval Horváth ODS a připomenul, že v minulosti politicky podpořil současného předsedu občanských demokratů profesora Petra Fialu.

Akce se nevyhla ani pozornosti některých opozičních politiků. Ze sněmovny si naní osobně zaskočil velký kritik Andreje Babiše Miroslav Kalousek (TOP 09). „Od 10 hodin si tam povídáme o osudu této země. Máme několik důvodů, proč tuto vládu nemůžeme podpořit,“ svěřil se Kalousek a na mysli měl sněmovnu, ve které  se dnes rozhoduje o možné podpoře Babišova kabinetu. Podle Kalouska je Babišova vláda komunistická. „Tohle je první vláda, kde komunisté budou mít reálný vliv,“ uvedl Kalousek. „Tahleta nebude, pane Kalousek, tahle vláda nebude, proto jsme tady,“ skočil dlouholetému politikovi do řeši šéf aktivistů Vožďa. Kalousek mu nicméně oponoval. Vláda podle něj vznikne kvůli touze po moci, která je podle Kalouska velmi silná.

Kalousek během svého proslovu na akci AUVY neopomenul zmínit střet zájmů Andreje Babiše ve vládě a to, že si Babiš bude moci coby šéf vlády nastavovat podmínky pro svůj vlastní byznys. „Já vím, že je tam 105 poslanců, kteří popřou svoje svědomí,“ doplnil Kalousek. „My to vyhrajeme. Já jenom říkám, že možná ne dnes,“ prezentoval svůj názor.

Kalousek nebyl jediný Babišův kritik, který ze sněmovny na demonstraci dorazil. Poděkovat aktivistům za to, že demonstrují, přišel i předseda hnutí STAN Jan Farský. „Díky, že tady jste a že ukazujete, že to, co teď probíhá, není normální, a že tu dobu nenecháte znormalizovat. Vězte, že to dodává hodně sil,“ uvedl. Podle Farského ukazují demonstranti sílu a rovněž i to, že má „smysl se ozvat a že to, co se děje normální není a normálním se stát nemůže“.

Farský připomenul své dva důvody, proč vláda nemůže důvěru poslanců dostat. „Vláda přeci nemůže vládnout na základě šíření lží, nenávisti a strachu. Ta vláda tuto podmínku nesplňuje. Oni vládnou na základě obálek a složek a taková vláda nemůže přinést nic dobrého,“ uvedl. „A ta druhá podmínka, která není splněna ani náhodou,  je ta, že ti lidé ve vládě musí mít nějakou důvěryhodnost a reprezentovat nějaké hodnoty,“ dodal a připomenul příslušnost k StB Andreje Babiše a jeho trestní stíhání. „Co z toho může vzejít dobrého?“ zamyslel se. „Obávám se ale, že to dopadne tak, že ta vláda důvěru získá.“

Hlasitou manifestaci si nenechala ujít ani zkušená politička ODS Miroslava Němcová. A hned v úvodu se pustila zostra do komunistů, kteří mají Babišův nový kabinet podpořit. „Máme tady poslouchat, že komunisté jsou ti čistí a mají čistý štít, když ještě před pár lety pořádali výstavku Severní Koreje,“ uvedla Němcová. Reagovala tak na slova předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, o kterých informovaly ParlamentníListy.cz zde. Podle Němcové se komunisté nezměnili a mají stále stejné vzory. Podle občanské demokratky strkají sociální demokraté hlavu do oprátky stejně jako to udělali za totality, kdy došlo k jejich sloučení s komunisty. „Nemůžeme si dělat iluze, že pohneme s komunisty, a ani to není náš cíl,“ uvedla Němcová. Podle Němcové je nutné působit na lidi s demokratickým smýšlením. Mezi sociálními demokraty ve sněmovně sondoval jejich nálady reportér ParlamentníchListů.cz

„Dnešek je den narození Olgy Havlové. Možná i v tom je určitá symbolika,“ připomněla Němcová. „Není to ale tak, že jsme bezbranní, že se nemáme ozvat. Máme stále ještě v rukou vládu nad svou zemí. Moc vám děkuji a zdravím vás,“ dodala Němcová. O tom, jak to Miroslava Němcová na demonstraci rozjela si můžete na ParlamentníchListech.cz přečíst zde

reklama

autor: jok

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …