Plzeňská práva odevzdávají hodnotící zprávu. Stále hrozí odebrání akreditace

31.05.2011 10:36

Právnická fakulta v Plzni, proslulá podvody při udělování falešných titulů politikům a vlivným podnikatelům, by měla během dneška odevzdat roční hodnotící zprávu do rukou akreditační komise. Zpráva by měla být důležitá proto, že má akreditační komise rozhodnout, zda fakultě prodlouží příští rok akreditaci.

Plzeňská práva odevzdávají hodnotící zprávu. Stále hrozí odebrání akreditace

Podle Českého rozhlasu je děkan plzeňské fakulty Květoslav Růžička přesvědčený o tom, že se plzeňská práva s problémy vypořádala a nic nestojí v cestě úspěšnému rozvoji- „Vlivní studenti, kteří kauzu otevřeli, mají přesně opačný názor," uvedl ale rozhlas.

Podle děkana Růžičky je ale odebírání titulů a podezřelé zapisování zkoušek do indexů politikům a byznysmenům již minulostí a zabývá se tím rektorát Západočeské univerzity. Podle děkana je situace na právech stabilizovaná.

„Myslím si, že by akreditační komise neměla, jak psala média, fakultu zavřít a vyhnat studenty na jiné veřejné právnické fakulty, aby tam dokončili studium. Já se domnívám, že v současné době tento důvod není," řekl rádiu Růžička.

Nedošlo k dostatečnému očištění

„Kritický" student čtvrtého ročníku Martin Marek, který kauzu rozpoutal a dodnes se nesmířil s tím, jak vedení k celé situaci přistupuje, ale právnickou fakultu hodlá opustit. Prý z toho důvodu, že nechce, aby mu zkoušky a zápočty udělovali lidé, kteří je falešným způsobem udělovali v minulosti.

„Dalším problémem, proč si myslím, že by akreditace neměla být udělena právnické fakultě je ta skutečnost, že vlastně nedošlo k očištění v učitelském stavu a lidé, kteří udíleli podvodné zápočty a zkoušky důležitým politikům a vlivným lidem v České republice, stále na té fakultě vyučují, včetně děkana Růžičky," řekl Marek.

Mauritzová nechce zatím nic sdělit

„Nikdo se moc nezabýval tím, kteří akademičtí pracovníci se na těch praktikách v minulosti podíleli a vlastně nikdo z nich nebyl potrestán. Moc dobrý pocit z toho nemáme. Řada kvalitních vyučujících odchází, řada profesorů a docentů. U některých předmětů nevíme, kdo je bude učit, protože většina vyučujících těch předmětů odchází," podotkl pak k tomu další kritický student Tomáš Hnetila. I on stál u kauzy od začátku.

Rektorka Západočeské univerzity Ilona Mauritzová se k hodnotící zprávě zatím odmítá vyjádřit. Počká do příštího týdne, kdy do Plzně přijede Akreditační komise a situaci na proslulých plzeňských právech znovu prověří.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …