Pod pokličkou poslaneckého klubu ANO. Odkryl ji poslanec Nacher

16.04.2018 20:51

Druhý pokus. Vyjednávací týmy ANO a ČSSD se sejdou k novým rozhovorům o možném vytvoření vládní koalice. Hnutí ANO se ale minulý týden rozhodlo, že se chce k rozhovorům vrátit. Původní kolo bylo neúspěšné. Co lze od jednání očekávat? I o tom diskutovala Zuzana Tvarůžková v Interview ČT24 s poslancem, nestraníkem za hnutí ANO, Patrikem Nacherem.

Pod pokličkou poslaneckého klubu ANO. Odkryl ji poslanec Nacher
Foto: Archiv
Popisek: Patrik Nacher

Patrik Nacher hned v úvodu vysvětlil, proč hnutí ANO nejednalo ihned o dalších možnostech. „My jsme o dalších variantách nejednali čistě proto, že jsme nevěděli, jaký má názor pan prezident,“ uvedl Nacher.  Výbor se uchýlil k dalšímu jednání s ČSSD poté, co někteří  poslanci i krajští představitelé nesouhlasili s podporou vlády ze strany SPD.

Jaký má názor Patrik Nacher na vládní model opírající se o hlasy SPD? Připustil, že je od samého začátku konzistentní v tom, že by se spíše přikláněl ke středopravicové variantě dvou politických stran. „Nejsem velkým nadšencem levicového modelu,“ uvedl dále. 

„Vláda na platformě KSČM a SPD by pro mne nebyla komfortní,“ zopakoval svůj již dříve vyřčený názor na tento vládní model. Jednoznačně se ale nevyjádřil, zda by byl v tento okamžik razantně proti, a to především s ohledem na aktuální situaci. „Nechci je říkat absolutně,“ řekl s tím, že množství jednotlivých variant se limitně blíží nule.  

Jaká je pak odpovědnost toho, kdo chce vládnout a nemůže pro své vládnutí najít partnery. Ostatní politické strany podle Nachera nechtějí jednat s hnutím ANO, pak ho ale zároveň kritizují, že jedná s jinými partnery. Otázka je, zda nebylo možné přistoupit ke kompromisům s ohledem na požadavek sociální demokracie obsadit resort Ministerstva vnitra. „Nevím, u těch jednání jsem nebyl,“ okomentoval poslanec a připomněl, že nabídka byla předložena subjektu, který měl nejhorší volební výsledek za posledních dvacet let. „Já skutečně nevím, na čem se vyjednavači dohodnou,“ pronesl na adresu druhého kola vyjednávání s tím, že by podle něho nebylo fér hovořit o paralelně probíhajících jednáních.  

Otázku nominace na premiéra vlády jiného člena ze členské základny hnutí ANO pak vidí jednoznačně. „Shoda je, že Andrej Babiš je jediným nominantem na předsedu vlády,“ uvedl.

Odchod ministra spravedlnosti konkrétněji neokomentoval. „Přijde mi to škoda, že odchází,“ řekl a dodal, že poslanecký klub hnutí ANO má 80 poslanců. Podle něj je to živý organismus, a je tedy pochopitelné, že názor nemůže být jednolitý. „Já jsem spor tohoto typu nezaznamenal,“ uvedl k jednomu z důvodů, kterým ministr zdůvodnil svůj odchod, a to nesoulad názorových proudů ohledně lidských práv u obětí sociálního vyloučení.

Situaci v poslaneckém klubu pak z obecného hlediska hodnotí následovně: „V poslaneckém klubu panuje nálada někdy optimistická, někdy smutnější,“ uvedl. Podle něj na klubu probíhá natolik živá a detailní diskuse, až muselo být jednání poslaneckého klubu o dvě hodiny prodlouženo. „Je to příjemné,“ řekl s tím, že sám je upovídaný. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…