Podařil se průlom? Rusko s Japonskem snad podepíší mírovou smlouvu a ukončí světovou válku

06.05.2016 22:10

Rusko a Japonsko dodnes nepodepsaly mírovou smlouvu, která by s definitivní platností uzavřela druhou světovou válku pro oba státy. Zatím se tak nestalo kvůli sporu o Kurilské souostroví. Japonsko tvrdí, že mu některé ostrovy patří na základě smlouvy z roku 1855, ale Rusko nad nimi vykonává správu od roku 1945. Japonské císařství zde však ruskou svrchovanost neuznává. Teď možná obě země dospějí k dohodě. Informuje o tom ČTK.

Podařil se průlom? Rusko s Japonskem snad podepíší mírovou smlouvu a ukončí světovou válku
Foto: red
Popisek: Japonská vlajka

„Japonský premiér Šinzó Abe po dnešním jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v jihoruském Soči prohlásil, že se dohodli na vyřešení letitého sporu obou zemí o jižní část Kurilského souostroví. Informovala o tom agentura Kjódó. Předseda japonské vlády podle Kjódó rovněž uvedl, že během rozhovoru navrhl ruské straně nový přístup k tomuto problému. Nic bližšího k návrhu ale zpráva, kterou citovala ruská agentura RIA Novosti, neobsahovala,“ píše ČTK.

To, že zde existuje jistý prostor k vyřešení letitého sporu, potvrdil i mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Jednání podle něj probíhala v konstruktivním duchu. V jednáních mají pokračovat ministři zahraničí. Dobré vztahy mají pomoci udržet i vzájemné návštěvy. Abe pozval Putina do Japonska a ruský prezident pozvánku oplatil, když dal najevo, že by rád uvítal japonského premiéra na ekonomickém fóru ve Vladivostoku.

Spory o Kurilské souostroví se táhnou od konce druhé světové války, kdy nad nimi vykonává správu Rusko, ale Japonsko svrchovanost kremelské vlády neuznává. Odvolává se přitom na smlouvu z roku 1855. Obě země kvůli tomuto sporu doposud nepodepsaly mírovou smlouvu po skončení druhé světové války. Teď by se to mohlo změnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…