Politolog Doležal si s přáteli zoufá: Rozpadl se polistopadový systém. Volby to nezastaví

26.08.2013 9:52

S obavami sleduje dění na české politické scéně Klub na obranu demokracie. Spolek, založený v červnu známým politologem Bohumilem Doležalem, nyní vydal manifest, kde varuje před nebezpečím autoritářského prezidentského systému. Nic podle nich nevyřeší ani volby, protože z nich beztak nevzejde nikdo, kdo by dokázal prezidentovi čelit.

Politolog Doležal si s přáteli zoufá: Rozpadl se polistopadový systém. Volby to nezastaví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman ve své hradní kanceláři

Klub na obranu demokracie založil již v červnu politolog a signatář Charty 77 Bohumil Doležal. K výročí 21. srpna 1968 přišel Klub se svou první zásadní aktivitou - manifestem, který upozorňuje na nebezpečí, jež prý této zemi hrozí.

„Dnešní situace mi připomíná období po srpnu 1968,“ vysvětluje volbu termínu pro zveřejnění manifestu pro server Aktuálně.cz předseda Doležal. Podle něj i v srpnu 1968 občané projevovali značnou pospolitost, která však skončila kapitulací politické reprezentace v Moskvě.

Dnes podle něj společnost zažívá podobně rychlý propad. Ztrácíme prý vše, co vzniklo v listopadu 1989. „Rozpadl se dosavadní politický systém,“ obává se předseda Doležal. Jako UFO se tu podle něj z ničeho nic objevil prezidentský systém, koncentrující moc na Pražském hradě, a lidé ho podporují. Z parlamentních stran přitom není žádná schopna těmto změnám čelit.

Proto se Doležal obává, že na současné situaci nic nezmění ani volby. Proto prý ty předčasné nemají smysl. Místo toho Doležal pro boj s prezidentským systémem doporučuje drobnou politickou práci v nejbližším okolí nebo na komunální úrovni. Jedině tak prý zabráníme tomu, aby se občanská společnost úplně propadla.   

„Využijme všech možností, které nám skýtá Ústava a zákony naší země, inspirujme se politickým realismem zakladatelů moderní české politiky a důrazem, který kladli na drobnou politickou práci na každodenní úrovni,“ píše se v manifestu, označovaném v článku na Aktuálně.cz jako „srpnový“.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…