Poprvé v životě má prý Kalousek opravdu strach. Rozbuška jménem Monika Babišová

21.12.2017 17:07

Ti dva se nesnášejí. Jiné slovo, jakkoli expresivně zní, nezachytí podstatu vztahu dvou mužů, kteří o sobě vědí dlouhé roky, a přitom nejsou s to zasednout k jednomu stolu a rozumně diskutovat. Vždy to končí hádkou. Kalousek opakovaně útočil na Babiše, ten mu smeče vracel se stejnou, ne-li větší silou. Teď však Babiš získal trumf: post a sílu.

Poprvé v životě má prý Kalousek opravdu strach. Rozbuška jménem Monika Babišová

Anketa

Který prezidentský kandidát vede NEJBLBĚJŠÍ kampaň?

10%
63%
13%
0%
0%
0%
0%
hlasovalo: 18789 lidí

„Sáhli mu na rodinu. To Čapí hnízdo přece není jenom o panu premiérovi. Tahali mu do toho děti, tahali do toho Moniku Babišovou. Vy byste to tak nechal?!“ řekl redaktorovi ParlamentníchListů.cz jeden z dobře informovaných zdrojů z okolí premiéra. „Že za tím tlakem na něj stál nejen systém České republiky, ale taky členové sociální demokracie, případně pan Kalousek, o tom můžeme směle spekulovat. Každý si přidal pomyslné polínko do táboráku,“ pokračoval. Jenomže oheň uhasl, Babiš navzdory abnormální mediální masáži uspěl. Prezident Zeman ho jmenoval premiérem a nyní probíhá klasické kolečko vyjednávání a hledání programových průsečíků napříč stranami.

Naposledy šlo o sezení s SPD. „My jsme absolvovali velice pracovní a věcné jednání s premiérem Andrejem Babišem, s Jaroslavem Faltýnkem a s ministrem Richardem Brabcem. Probrali jsme kompletně různé klíčové programové body. Hnutí ANO bylo připraveno, mohli jsme se bavit velice konkrétně a velice věcně,“ řekl po rokování Tomio Okamura, jenž byl viditelně překvapen vstřícností a konkrétností politiků hnutí ANO.

O to nám ovšem dnes nepůjde. ParlamentníListy.cz získaly několik indicií, s kým si to bude chtít premiér Babiš vyřídit. Žádné pěsti samozřejmě očekávat nelze. Babiš chce použít přesně ty možnosti, které byly „v ráži“ i proti němu. „Ano, tato republika funguje, složky také. A pokud si pan Kalousek myslí, že lze minulost gumovat, tak se plete,“ dodal také náš zdroj. Co přesně tím myslel? Na tuto otázku nechtěl odpovídat. „Asi bych vám dokázal říci směr, dokázal vám říci, co je správné a co bude mířit na cíl nejen v České republice. Pan Kalousek jistě rozumí, ale proč bych to dělal. Ať má překvapení,“ dodal muž, jehož kroky jsou s Andrejem Babišem spojeny dlouhé roky.

ParlamentníListy.cz se i přesto pokusily mapovat, s čím Babiš na Kalouska vyrukuje. A to nejen kvůli své rodině, která byla situací okolo Čapího hnízda výrazně rozladěna.

Připomeňme v té souvislosti slova, která na adresu někdejší výrazné tváře TOP 09 Andrej Babiš směřoval. „Největší zloděj, největší korupčník, vůbec nechápu, proč tady sedí,“ rozčiloval se Babiš v Otázkách Václava Moravce v říjnu 2015. „Tenhle tunelář, tenhle zloděj, který tady nakradl miliardy, symbol korupce Kalousek,“ dodal také. Pro ParlamentníListy.cz pak premiér slova zopakoval. „Miroslav Kalousek je tunelář, zloděj, který tu nakradl miliardy.“

Velice zajímavý je i fakt, že nikdo z Kalouskových věrných v TOP 09 se svého někdejšího předsedy příliš nezastal. Uťápnutá zůstala poslankyně Adamová stejně jako Helena Langšádlová či Luděk Niedermayer.

Závěrem proto dejme slovo našemu zdroji z okolí premiéra. „Připomenul bych, aniž bych jmenoval, že jsou tu nějaké služby, ty dostávaly úkoly, pak je tu nějaká mašinerie soudnictví na určitých stupních, ale především bych chtěl upozornit, že jsou tu lidé. A někteří se Kalouska možná báli, když na ně hulákal do telefonů nebo ve své kanceláři ve sněmovně, ale teď by rádi s panem premiérem třeba hovořili. Pan Kalousek se podle mého názoru poprvé v životě bojí,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…