Populistický střed? Částečně Věci veřejné, tvrdí Herzmann

25.05.2010 16:02

V Česku nevznikla populistická strana typu rakouských haiderovců, přestože prostor v rámci politického středu u nás zjevně je, diví se politolog Herzmann v rozhovoru pro deník E15.

Populistický střed? Částečně Věci veřejné, tvrdí Herzmann

Největším překvapením nynější politické scény je pro ředitele společnosti Factum Invenio Jana Herzmanna skutečnost, že se v Česku neobjevila výrazně populistická strana. „Tento prostor v rámci politického středu zjevně je. Ale jen částečně ho vyplnily Věci veřejné," uvádí Herzmann. Podle něj je u nás už delší dobu poptávka po středových stranách, kterou ale neuspokojily ani Unie svobody, ani Zelení v době své největší slávy v roce 2006.

„Předpokládal jsem, že přijde strana mnohem více populistická, jako například byli rakouští haiderovci. Tím nechci negativně nálepkovat. Prostě to považuji za fakt," řekl Herzmann pro E15, který mnohem větší podbízivost očekával od Věcí veřejných. Překvapil ho i úspěch TOP 09, protože se domníval, že po zániku ODA je prostor napravo od ODS již nepoužitelný s výjimkou extrémní pravice..

Návrhy na tvrdé utahování opasků od TOP 09 nevyděsily

TOP 09 se ale podařilo oslovit poměrně velkou část populace především z řad živnostníků a podnikatelů. „A svými návrhy na opravdu tvrdé utahování opasků neděsí tolik, jak někdo mohl očekávat," připomíná politolog. Nevylučuje ani vznik stran nalevo od demokratické levice, kde jsou jen komunisté. „To je jen otázka času. Zcela jistě se objeví koncept nějaké strany, jako je třeba v Německu Die Linke," myslí si Herzmann.

Ten dává šanci TOP 09 a Věcem veřejným k překonání volebního výsledku KSČM v případě vysoké volební účasti. „Zvyšující se volební účast větší zisk komunistům nepřinese, ba naopak. Pokud přijde k urnám přes šedesát procent lidí, není to nic nepravděpodobného," odhaduje Herzmann.

Lidovci mohou být klíčem, ale vyloučit nelze ani velkou koalici

Za zcela klíčový považuje ředitel Factum Invenio volební výsledek KDU-ČSL. „Pokud tato strana překoná pětiprocentní hranici, může opět sehrát roli onoho jazýčku na vahách," upozorňuje Herzmann, jehož firma dává v posledním průzkumu lidovcům naději na vstup do Sněmovny. Pro voliče lidovců je nejpřirozenější alternativou TOP 09, takže tato strana může koalici s ODS a Věcmi veřejnými ještě posílit.

Při předpokládaném těsném výsledku voleb může významnou roli sehrát prezident Václav Klaus. Podle Herzmanna by v případě neúspěšných pokusů o sestavení vlády mohl prezident pověřit sestavením vlády dokonce i osobu mimo hlavní politické proudy, i když ne tak nepolitickou jako je třeba premiér Fischer. „Takové řešení by zřejmě vedlo ke vzniku velké koalice. Tím ale rozhodně netvrdím, že toto řešení je cílem hlavy státu," uvádí pro E15 Herzmann.

Související:

Pokud mladí půjdou k volbám, mohou rozhodnout o výsledku

Jdou proti všem, proto rostou, říkají o Věcech veřejných odborníci

Foto: Hans Štembera 

reklama

autor: jih

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jděte do háje, má říct občan. Herec Dušek dal návod

11:39 Jděte do háje, má říct občan. Herec Dušek dal návod

Herec Jaroslav Dušek vidí problém ve vztahu státu a občanů. Stát prý „buzeruje“ a občané se musejí p…