Poslanec ANO kopl do oficiální verze o ruských špionech. Zástupce vlády přišel s nevídaným prohlášením

18.04.2021 19:52

„Představa, že ruští superšpióni cestují Evropou, vyhazují muniční sklady v Česku a likvidují zběha z GRU v Londýně... no nevím,“ konstatoval v neděli na svém facebookovém profilu poslanec ANO Jiří Mašek. Ten je rovněž místopředsedou výboru pro bezpečnost.

Poslanec ANO kopl do oficiální verze o ruských špionech. Zástupce vlády přišel s nevídaným prohlášením
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Jiří Mašek (ANO)

Anketa

Rusko vyhostilo 20 lidí z naší ambasády v Moskvě. Má ČR vyhostit další ruské diplomaty?

12%
88%
hlasovalo: 17624 lidí
Ze své sněmovní pozice, jak tvrdí, na úterní mimořádné schůzi bezpečnostního výboru bude požadovat od zpravodajských služeb důkazy k zapojení ruských špionů do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích před sedmi lety. „Miluji filmy s Jamesem Bondem, ale že by v GRU trpěli personální nouzí a používali dva univerzální agenty?“ pozastavuje se nad aktuální verzí týkající se sedm let starého výbuchu.

„Pozor, abychom se nedočkali trapasu, jakým bylo po válce v Iráku přiznání, že žádné biologické zbraně se tam tehdy nenašly a důvod válčit vlastně byl úplně jiný,“ podotýká s tím, že bude nutné výsledky práce naší kontrarozvědky, a to včetně jasných důkazů, v co největší možné míře zveřejnit.

„Nejsem žádný rusofil, agenti GRU jistě nejsou žádný zlatíčka, ale na druhou stranu vyzývám k opatrnosti před mediálními zkratkami a manipulacemi, které mohou mít dalekosáhlé důsledky,“ dodává Mašek.

„Je to samozřejmě zvláštní načasování, zvlášť když ještě v pátek večer sedí vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) na kufrech pro cestu do Moskvy. To načasování vyvolává řadu otázek. Zvlášť když Hamáček říká, že to nevěděl, zatímco exministr Petříček říká, že to věděl,“ podivoval se generál Andor Šándor v nedělní Partii na Primě.

Vyhoštění důstojníků SVR a GRU a rozbití dvou rezidentur ruských tajných služeb podle ministra vnitra Hamáčka citelně oslabí údajně nepřátelské aktivity ruských agentů nejen vůči České republice, ale také proti našim spojencům.

„Jsem hrdý na práci všech policistů a zpravodajců, kteří měli na rozkrytí ruské operace ve Vrběticích svůj podíl. Vzhledem k rozsáhlosti a ojedinělosti celé akce i v rámci celého NATO a EU bylo nutné ji provést diskrétně, přičemž svou roli sehrála i moje avizovaná cesta do Moskvy,“ podotkl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…