Poslankyně druhé nejsilnější dánské strany šokovala celou zemi. Svými výroky o EU a Putinovi

24.08.2016 8:27

Velkou nevoli vzbudilo v Dánsku vyjádření poslankyně za Dánskou lidovou stranu (DF) Marie Krarup na adresu Evropské unie. Padesátiletá poslankyně označila EU za větší existenční hrozbu pro Dánsko než Rusko.

Poslankyně druhé nejsilnější dánské strany šokovala celou zemi. Svými výroky o EU a Putinovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimir Putin

„Pro Dánsko? Ano, bezpochyby. Jen Schengen samotný je učiněná katastrofa. Pokud z něj nevystoupíme, tak Dánsko zmizí z mapy světa. Skutečnost, že byly hranice jednotlivých států fakticky zrušeny, představuje pro Dánsko existenční hrozbu,“ uvedla v rozhovoru pro magazín Mandag Morgen dánská politička. Dále konstatovala, že i když ruského prezidenta Vladimira Putina vnímá jako představitele nedemokratického systému, uvítala by jeho pomoc při demontáži EU.

„Nechci být součástí Evropské unie v její současné podobě. Přeji si, aby byla současná EU pohřbena a nahrazena fórem pro volný obchod. To je jeden z hlavních cílů naší politiky. Pokud nám s tím může Putin nebo vůdkyně francouzské Národní fronty Marine Le Penová a další euroskeptici pomoci, tak to jenom uvítám. Upřímně řečeno, v tomto případě bych uvítala pomoc třeba i od samotného ďábla,“ prohlásila s nadsázkou Krarup.

Výroky poslankyně za Dánskou lidovou stranu vzbudily značnou pozornost a vzhledem k tomu, že je DF po loňských parlamentních volbách druhou nejsilnější stranou dánského parlamentu, mají svoji váhu. Jak zároveň připomíná internetový server The Local, Krarup překvapila obdobným komentářem o Rusku již v uplynulém měsíci, když jej označila za budoucího spojence a obvinila Západ, že „démonizace Putina je až groteskně absurdní a opravdu hloupá“.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Také tentokrát si Krarup za své výroky vysloužila značnou kritiku od mnoha dánských politiků. Na svém facebooku zareagoval například expert pro zahraniční politiku strany Venstre (česky Levice, pozn. redakce) Michael Aastrup Jensen. „Nazývat Putina spojencem a říkat, že je Evropská unie horší než Rusko, tak to je z pohledu bezpečnostní politiky naší země asi ta nejpodivnější věc, jakou jsem v poslední době slyšel,“ podivoval se Jensen.

Stejný údiv nad výroky Krarup vyjádřil také expert na bezpečnostní politiku Konzervativní lidové strany Ramus Jarlov. „Je skutečně znepokojující, že je poslankyně z Dánské lidové strany takovou příznivkyní největší vojenské hrozby Dánska, kterou je Putinovo Rusko,“ napsal Jarlov na svém facebooku. Peter Hummelgaard z opozičních sociálních demokratů označil slova Krarup za „hluboce děsivá“ a obvinil ji ve světle ruských kroků v oblasti zahraniční politiky z absolutní ztráty paměti.

„Hovoříme tady o režimu, jehož bojové letouny záměrně porušují dánský i švédský vzdušný prostor. Putinův režim rozpoutal válku na Ukrajině a ohrozil tím zásadním způsobem stabilitu na celém evropském kontinentu,“ argumentoval Hummelgaard.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…