Předsednictvo VV bude jednat o Bátorovi

23.08.2011 7:18

O podpoře, kterou ministr školství Josef Dobeš (VV) poskytuje svému kontroverznímu personálnímu šéfovi Ladislavu Bátorovi, bude v úterý jednat předsednictvo Věcí veřejných i poslanecký klub této nejmenší vládní strany. Přinejmenším část vedení VV přitom vnímá, že kauza stranu poškozuje. Schází se i předsednictvo TOP 09, jejíž ministři se minulý týden rozhodli, že nebudou chodit na jednání kabinetu, dokud Dobeš neodvolá Bátoru. Jednat má také grémium ODS.

Předsednictvo VV bude jednat o Bátorovi

"Je pravděpodobné, že se budeme zabývat i touto kauzou," řekla ČTK první místopředsedkyně VV a vicepremiérka Karolína Peake. Podle dalšího z místopředsedů Tomáše Jarolíma nejspíš zazní "doporučení nebo apel na pana ministra Dobeše".

Dobeš Bátoru neodvolal ani poté, co kvůli jeho výrokům na adresu ministra zahraničí a předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga odmítli ministři TOP 09 navštěvovat jednání vlády. Odchod Bátory by přivítal i premiér Petr Nečas (ODS), který ale v pondělí připomněl TOP 09, že v minulosti proti Bátorovi razantně nevystupovala, a vyzval k řešení situace "bez ultimát".

Bátora, předseda konzervativní iniciativy D.O.S.T., v minulých týdnech ostře kritizoval například amerického velvyslance v Praze za jeho podporu pražského pochodu homosexuálů. Jeho oponentům ale vadí i Bátorova minulost spojená s uskupeními české krajní pravice.

Buď Bárta nebo my, vzkázal Schwarzenberg

"Když (Bátora) neodejde, tak půjdeme my. To je zásadní věc. Buď jsme stále demokratická republika nebo bereme fašismus jako docela zajímavý názor, který by měl být zastoupený na ministerstvu školství. To je pro mě důležitější než čílo v rozpočtu či otázka nějakého konzulátu v nějaké zemi," řekl deníku Právo Schwarzenberg. 

Místopředseda VV Tomáš Jarolím oznámil, že na úterním jednání vedení strany bude požadovat odvolání Ladislava Bátory. 

"Budu apelovat, abychom se s tím pánem (Bátorou) rozloučili. Chci vyvolat diskusi, zda by ministr nemohl změnit svoje stanovisko," řekl Jarolím deníku Právo. 

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…