FOTO Premiér Babiš večeří s prezidentem Zemanem v Lánech

08.02.2018 18:16

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) dorazil na zámek v Lánech, kam jej pozval prezident Miloš Zeman. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček už dříve řekl, že politici budou u večeře mluvit o aktuálních tématech a výhledu do blízké budoucnosti. Babiš očekává, že prezident mu řekne, kolik času má na jednání o sestavení svého druhého kabinetu. S prezidentem chce mluvit i o zahraniční politice.

FOTO Premiér Babiš večeří s prezidentem Zemanem v Lánech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vstupní brána zámku v Lánech

Zeman a Babiš se dnes setkají poprvé od Zemanova znovuzvolení prezidentem. Naposledy se prezident a premiér potkali, když Babiš 24. ledna předával demisi svého prvního kabinetu, který nezískal důvěru Sněmovny. Zeman tehdy zároveň pověřil předsedu hnutí ANO jednáním o nové vládě.

Představitelé hnutí ANO se od podání demise setkali kvůli jednání o vládě s protějšky z ODS, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL nebo SPD. Jejich rozhovory se zpravidla týkaly hledání programových průniků jednotlivých stran. Žádné závěry, které by jasně ukazovaly, jak bude vypadat Babišův druhý kabinet zatím ze schůzek nevzešly.

Na tiskové konferenci po svém znovuzvolení se prezident nechal slyšet, že Babiše nebude vydírat "příliš krátkým termínem pro jmenování jeho vlády". Dokud nebude sestavena nová vláda, bude Česko dál řídit současný kabinet, který nezískal důvěru Sněmovny.

Babiš chce se Zemanem mluvit také o zahraniční politice. Novinářům ve středu řekl, že se chce soustředit na evropskou agendu a dodal, že je potřeba si promluvit o vzájemné koordinaci.


Foto: Kancelář prezidenta republiky


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…