Prezident Klaus v HN: USA se nezachránily, pouze si prodloužily čas na utrácení

08.08.2011 12:02

Spojené státy americké se dohodly na zvýšení dluhového stropu – a odvrátily tím bankrot. Prezident Václav Klaus píše v Hospodářských novinách o tom, proč není důvod jásat a myslet si, že se tímto krokem zachránily.

Prezident Klaus v HN: USA se nezachránily, pouze si prodloužily čas na utrácení

Dohoda podle Klause neznamená vyřešení problému. „Znamená pouze to, že i po 5. srpnu (na dva roky) může vláda beze změny utrácet za věci rozumné i nerozumné, potřebné i nepotřebné, produktivní i zcela neproduktivní, občany motivující i nemotivující," vysvětluje prezident.

Další dírka na opasku 

Václav Klaus mluví o tom, že „si Amerika už otrhala všechny nízko visící plody" a věnuje se jednomu z nich - vzdělání. Stále narůstá počet lidí s vysokoškolským diplomem, a dále už to rozhodně není třeba. Přínos vzdělání je sice obrovský, ne ale nekonečný.

Přitom prezident stále vidí způsoby, jak situaci pomoci. „Deregulovat ekonomiku, zrušit závislost obrovského množství lidí na sociálních dávkách, zmenšit stát, jeho byrokracii a jeho zásahy, zrušit zadlužování," jmenuje. USA si nechtějí utáhnout opasky, naopak si je zvýšením dluhového stropu povolily. „Kdo bude investovat do té další dírky na opasku, když ne Čína?" ptá se dál Klaus a ukazuje na informaci, že právě Čína zpochybnila dolar jako rezervní měnu.

Související:
NERVáci uklidňují. Pád v USA je jen výkyv. Krize je v nedohlednu
Profesor Keller: Nečeká nás Řecko, ale USA. Bankrot podle pravice
USA daly najevo, že si nechtějí utáhnout opasek, komentuje Klaus
Roman Šmucler šokoval: Bude státní bankrot. Vím to

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…