Prezident rozkládá právní stát. Kroměřížská výzva i lidovecký europoslanec se rozčílili kvůli rozsudku v kauze Peroutka

25.09.2016 19:29

Rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana nerespektovat soud a neomlouvit se vnučce Terezii Kaslové za své výroky ohledně novináře Ferdinanda Peroutky a jeho údajných sklonů k nacismu se nelíbí ani signatářům Kroměřížské výzvy Václavu Němcovi, Jiřímu Šestákovi a Michaelu Kocábovi, ani europoslanci Pavlu Svobodovi. Ten se vyjádřil na svém blogu na serveru Aktuálně.cz.

Prezident rozkládá právní stát. Kroměřížská výzva i lidovecký europoslanec se rozčílili kvůli rozsudku v kauze Peroutka
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman na oficiální návštěvě pardubického kraje

Kroměřížská výzva, jež hledá nového kandidáta na hlavu státu pro příští prezidentské volby, žádá prezidenta, aby splnil rozhodnutí soudu. Podle něj je současné chování Miloše Zemana demonstrativním pohrdáním ústavním pořádkem země. Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček neomluvení se hlavy státu zdůvodnil tím, že rozsudek je nejasný a že existuje obava, že by zveřejněním omluvy přešla odpovědnost za prezidentovy výroky na Českou republiku. 

„Jednání státu v právních vztazích je jednoznačně a srozumitelně upraveno zákonem č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky, a jejím vystupováním v právních vztazích a po celou dobu je o něm v soudní praxi bez nejasností rozhodováno. Tak i v tomto případě soud uložil povinnost České republice, za niž – podle zákona – jedná Kancelář prezidenta republiky. Ta je tudíž povinna jménem České republiky vyslovit omluvu za protiprávní jednání prezidenta Zemana,“ tvrdí však advokátka Hana Marvanová, jež také stojí za Kroměřížskou výzvou.

Další ze signatářů, Jan Kalvoda, zmiňuje fakt, že podle zákonů země, jež se prezident svým slibem zavázal respektovat, nemá nikdo právo vykládat soudní rozsudky, ale naopak je dodržovat. 

Signatáři pak také ve svém dopisu upozornili Parlament České republiky na prezidentovo chování. „Dodržování zákonů a ústavy ze strany prezidenta je nezbytné z hlediska ústavněprávního a chování prezidenta může představovat hrubé porušení ústavy. Pokud prezident zákon nedodržuje, dává zároveň všem občanům příklad, že v naší zemi se zákony nemusejí dodržovat, což zpochybňuje principy právního státu. Kroměřížská výzva proto žádá parlament, aby se chováním prezidenta neprodleně zabýval a povolal prezidenta k odpovědnosti,“ vyzývají signatáři i s výzvou vládě, která pole jejich slov ignoruje prezidentovy excesy. 

Původní příspěvek Pavla Svobody najdete ZDE.

Europoslanec Pavel Svoboda pak uvádí, že být prezidentem republiky znamená předsedat věci společné, tedy státu. „Prezident je první mezi občany. Měl by tak být vzorem pro každého z nás. Neuposlechnutí pravomocného soudního rozsudku však má k tomuto ideálu hodně daleko,“ dodává Svoboda. Zmiňuje mimo jiné i fakt, že správný chlap podle jeho názoru umít prohrávat. „Právní i politické dopady mi připadají daleko závažnější,“ dodává.

„Z právního pohledu je bohužel třeba přesnosti v rozlišení mezi Českou republikou a Kanceláří prezidenta republiky, což je subjekt právně odpovědný za prezidentovy výroky a také subjekt odsouzený k omluvě. A to i přesto, že dotyčnou kancelář řídí prezident republiky. Dále dovolání nemá tzv. odkladný účinek, takže na povinnosti Hradu se omluvit jeho podání nic nemění,“ říká také Svoboda. 
 
Neuposlechnutí soudního rozsudku ze strany kohokoliv je podle jeho názoru útokem na celou společnost a její právní řád. Peroutkova vnučka podle jeho slov prý půjde cestou exekuce. „Exekuce jsou úkony exekutorů vůči majetku povinné osoby – tedy v tomto případě státu, takže předpokládám, že všechny náklady nakonec zaplatíme zase my, daňoví poplatníci,“ zmiňuje. 

„Politické důsledky této kauzy však považuji za ještě škodlivější než ty právní. Devastace právního vědomí společnosti, ke které prezident republiky tímto přispívá měrou vrchovatou, je politováníhodná. Tím spíše, že se jí dopouští ‚ten první mezi občany‘,“ uzavírá Svoboda se slovy, že úcta k prezidentskému úřadu sice přežila i komunismus, ale tohoto a předchozího prezidenta přežít nemusí. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…