Profesor Keller otevřeně o svém členství v KSČ, přistěhovalcích a islámu

05.02.2014 8:43

Sociolog profesor Jan Keller, držitel medaile Za zásluhy v oblasti vědy, dostal od sociální demokracie nabídku ke kandidatuře do Evropského parlamentu. V rozhovoru s Barborou Tachecí pro deník MF Dnes vysvětlil, proč v 70. letech vstoupil do komunistické strany. Popsal také svůj pohled na migraci a její řešení. Kromě toho se podělil i o svůj názor na islám.

Profesor Keller otevřeně o svém členství v KSČ, přistěhovalcích a islámu
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Profesor Jan Keller

V 70. letech vstoupil profesor Jan Keller do komunistické strany. Podle Tachecí svým vstupem do partaje komunismus podpořil. Sociolog vysvětlil svůj motiv. „Vstoupil jsem v osmnácti letech. Zároveň jsem měl ty nejlepší výsledky u přijímacích zkoušek, partaj mi nic neusnadnila, nikdy mi nedala žádný byt, ani žádné zaměstnání. Dělal jsem závozníka, pomocného dělníka... Řeknu vám to otevřeně: Prostě jsem se tehdy choval pravicově, hájil jsem svůj osobní zájem," uvedl.

„Jestliže člověk pracoval v oblasti společenských věd, tak předpokladem byl vstup do komunistické strany. Kdybych dělal celý život závozníka, tak jsem dnes mohl být vzorný antikomunista a nadávat na ty, kteří studovali," dodal Keller.

Migrace je problém. Kvalifikovaní a vzdělaní lidé by neměli ze svých zemí odcházet

Nyní je kandidátem sociální demokracie do europarlamentu. Jako velký problém vidí migraci. „Možnost je jenom jedna: Snažit se dělat maximum pro to, aby ti lidé (kvalifikovaní a vzdělaní) neměli důvod utíkat z vlastních zemí. Pokud se nestabilizuje prostředí mimo Evropu, budou se sem ti lidé masově stěhovat," upozorňuje sociolog.

Keller považuje migraci za „boží trest za kolonie". „Protože ti lidé, kteří chodí do Francie nebo do Velké Británie, jsou lidé z jejich bývalých kolonií. Rozhodně se to nedá regulovat tím, že se kolem Evropy postaví ostnatý drát. A jak toto řešit, neví vůbec nikdo, to je na Nobelovu cenu," říká.

Zpřísnění regulace přílivu cizinců by se profesor nebránil. Podstatné ovšem je, jakým způsobem by probíhala. „Pokud to budou regulovat tak, že je zastřelí na hranicích, tak s tím asi mít problém budu. Protože chránit celé pobřeží Francie a Itálie jinak nejde," konstatuje Keller.

Islámská imigrace představuje bezpečnostní riziko

Tachecí se Kellera doslova zeptala: „Nevidíte islám jako netolerantní náboženství? Třeba ta maličkost, že když přijedete do jejich země, musíte se obléknout podle nich, jinak vás zavřou. Už to je výraz netolerance." 

„No to bych vůbec nepopíral, to je jasné," odpověděl bez váhání sociolog. Z bezpečnostního hlediska proto chápe islámskou imigraci jako nejrizikovější.

„A teď je možné říct, že do Evropy mohou jen ti, kteří se kulturně asimilují podle Evropanů. A nepoznáme, kolik z nich se asimiluje jen naoko, ale přitom zůstanou islamisty. S návrhy a řešeními musí přijít země, ve kterých je ten problém zvláště palčivý," je přesvědčen Keller a jmenuje především Francii a Velkou Británii.

Podle redaktorky MF Dnes to ukážou eurovolby, protože jdou nahoru preference těch, kteří hlásí ochranu před přistěhovalectvím. „No ale kdo ví, co budou hlásit později, protože si pamatuju, jak Le Pen říkal: Vyhážeme z Francie tři miliony cizinců včetně potomků, kteří už se tam narodili, a každý Francouz bude mít práci," upozorňuje sociolog. Nikdo to dnes ale zatím neříká, podotýká.

Tachecí si neodpustila jednu narážku: „To je stejné jako s komunisty: Zatím neříkají, že by lidi zavírali, že?" Keller odpověděl s chladnou hlavou. „Každý se bojí minulých problémů. A islám je větší riziko než nová VŘSR," uzavřel rozhovor sociolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…