Rasismus naruby, vypálil Alexandr Vondra. A vytáhl speciální tričko

16.04.2021 12:38

Alexandra Vondru, europoslance ODS, zvedl verdikt komisařů UEFA ze židle. To, že slavistický fotbalista Ondřej Kúdela dostal stopku na 10 zápasů za údajný rasistický výrok, podle Vondry ukazuje, co je na Západě špatně. Přestává tu platit presumpce neviny a člověk je odsuzován jen na základě společenské objednávky. Bez patřičných důkazů. Navíc se podle europoslance ukazuje, že Západ EU hledí na střední Evropu stále skrz prsty.

Rasismus naruby, vypálil Alexandr Vondra. A vytáhl speciální tričko
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Přimluvil se za sloup

Europoslanec Alexandr Vondra se podle svých slov nechtěl vyjadřovat k tomu, co se dělo, když Slavie hrála zápas s Glasgow Rangers, kde jeden s protihráčů nakopl slavistického brankáře do hlavy. Ale když Vondra viděl, jak UEFA posoudila údajný rasistický výrok dalšího hráče Slavie Ondřeje Kúdely, už se neudržel.

Stopka na deset zápasů znamená pro Kúdelu v jeho 34 letech prakticky konec kariéry. Konec kariéry ve chvíli, kdy se podle europoslance nepodařilo nade vší pochybnost prokázat, že rasistický  výrok skutečně zazněl.

Vondra na sociální síti Facebook napsal, že tato kauza v plné nahotě odhalila, že už neplatí presumpce neviny. Místo ní lze ve jménu boje proti diskriminaci odsoudit na společenskou objednávku prakticky kohokoliv.

„Novodobé kampaně, které se ve jménu boje proti různým formám diskriminace šíří z anglosaských zemí, jsou čím dál víc hysterické. Už neplatí presumpce neviny. Odsouzen bez důkazů, protože stačí – uměle vytvořená a řízená – společenská objednávka. Z dobře míněného a důležitého boje proti rasismu se tak stává rasismus naruby. My tady doma máme s podobnými kampaněmi neblahé zkušenosti z dob komunismu. Proto bychom neměli mlčet. V sázce není o nic míň než svoboda a spravedlnost. Správně se ozýváme, když dostávají na frak v Rusku nebo v Číně. Ale musíme taky hlídat, aby nedostávaly na frak doma. Budu se tomu v EP dál věnovat,“ přislíbil Vondra.

Podle Vondry se navíc ukázalo, že Západ EU stále hledí na východní země skrz prsty a Čechům či Polákům neprochází to, co by kupříkladu Francouzům prošlo takřka bez mrknutí oka.

„(Případ) nasvítil ohromnou míru předsudků, které dominují mediálnímu i společenskému diskurzu v západní Evropě vůči zemím na východě. Neměří se všem stejně. Kdyby byl Kúdela Němec nebo Francouz, nikdy by takhle bez důkazu odsouzen nebyl. Znám dvojí metr i z Evropského parlamentu. Co neprojde Polákům nebo Maďarům, přejdou mlčky Italům nebo Francouzům. Jako by se nechumelilo,“ konstatoval také.

Alexandr Vondra už se neudržel

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…