Reagan má v Praze svou ulici. Aktivisté: Také krev na rukou

01.07.2011 20:36

Americký velvyslanec Norman Eisen a bývalá ministryně zahraničí Condoleezza Riceová odhalili v pražské Bubenči ulici pojmenovounou po americkém prezidentovi Ronaldu Reaganovi.

Reagan má v Praze svou ulici. Aktivisté: Také krev na rukou

Jméno amerického prezidenta Ronalda Reagana, jehož nekompromisní přístup k Sovětskému svazu přispěl k pádu komunismu v Evropě, nese od tohoto pátku část ulice Dr. Zikmunda Wintra v blízkosti rezidence amerického velvyslance v Bubenči.

Slavnostního odhalení se zúčastnila bývalá americká ministryně zahraničních věcí Condoleezza Riceová, americký velvyslanec Norman Eisen a zástupci Nadace Ronalda Reagana.

"Tato ulice je symbolem zvláštního přátelství mezi Českou republikou a USA," prohlásil před několika stovkami přítomných velvyslanec.

Strhněte ten mýtus

Když přistoupila k mikrofonu Riceová, ozvalo se ojedinělé volání několika členů skupiny A-kontra v angličtině: "Paní Riceová, strhněte ten mýtus!"

Aktivisté rozdávali letáky s tvrzením, že "lepší je mít ulici pojmenovanou podle zapomenutého spisovatele než podle člověka s krví na rukou".

Reaganovi mimo jiné vyčítali, že podporoval apartheid v Jižní Africe. Valná většina přítomných s kritiky nesouhlasila a dala to hlasitě najevo. Policie nezasahovala.

"Demokracie je dobrá věc, ale občas je hlučná," komentovala situaci Riceová. Poděkovala občanům ČR za obrovskou čest, kterou prokázali pojmenováním ulice po Ronaldu Reaganovi i všem Američanům.

"Pojmenování ulice po prezidentu USA je projevem vděku, respektu a snahy nezapomenout," doplnila starostka Prahy 6 Marie Kousalíková, než společně s Riceovou a velvyslancem strhli plachtu z cedule s novým názvem ulice.

Slavnost byla připomínkou 100. výročí Reaganova narození. Žil v letech 1911 až 2004, prezidentem byl v letech 1981 až 1989. Než vstoupil do politiky, pracoval jako filmový herec, za svoji kariéru ztvárnil 88 rolí a byl také předsedou hereckých odborů.

Psali jsme:
Schwarzenberg: Reagan byl pašák. Uznává ho i Paroubek
Prezident Klaus: Potřebujeme dalšího Reagana a Thatcherovou

Koláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…