Rozjetý Andrej Babiš: Neziskovky prověříme! Třeba tohle, to je plýtvání! Proč mají brát miliony a dělat politiku? Bakalovci, vy lžete! ČT taky

15.08.2018 15:17

Na tradiční tiskovou konferenci po jednání vlády tentokrát dorazili zástupci kabinetu ve složení premiér Babiš, vicepremiér Brabec, ministr Toman. A vzhledem k projednávané agendě měl zejména předseda vlády dost prostoru se předvést.

Rozjetý Andrej Babiš: Neziskovky prověříme! Třeba tohle, to je plýtvání! Proč mají brát miliony a dělat politiku? Bakalovci, vy lžete! ČT taky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Andrej Babiš

Česká televize se do přímého přenosu připojila o několik vteřin později, takže již první vysílání slova Andreje Babiše stála za to. „Rozumím tomu, že Bakalova média nás pořád pomlouvají a manipulují a lžou, na to už jsme si zvykli,“ sdělil z pódia.

Nyní se však prý ke lžím připojila i Česká televize. „Ještě včera večer paní redaktorka lhala, že prý jsem změnil nějaký názor. Tak bych chtěl zdůraznit, že já jsem nikdy neřekl, že budeme krátit neziskovkám tři miliardy,“ zdůraznil.

Podle Babiše pouze ministryně financí Schillerová řekla, že by ráda ušetřila. A to je podle něj logické, protože ministr financí se musí snažit o co největší šetření.

Jako premiér prý musí věci řešit komplexně. A pak začal: „Já jsem si našel tabulku, že v roce 2013 jsme dali na neziskový sektor 6,7 miliardy. A 2017 to bylo 12,9 miliardy. Je to nárůst šest miliard, tak se oprávněně ptám, kam to šlo. To se snad můžu zeptat, ne?“ divil se premiér.

A když se zeptal, dozvěděl se prý od Ministerstva financí úplně jiná čísla. „My totiž náklady na neziskové organizace vůbec nesledujeme,“ objasnil dosavadní přístup. Schovává se to prý do „provozu“.

Babiš si opět vzal do ruky tabulku a uvedl novinářům příklad. „Rizikové chování – 45 milionů. Co to je, rizikové chování? Tak já se budu ptát, na co to dáváme, těch 45 milionů,“ vysvětlil.

„Pak tady máme ochranu spotřebitele a tak dále,“ zdůraznil, že rizikové chování není žádnou výjimkou.

„A my zkrátka v tom chceme udělat nějakej pořádek,“ vysvětlil premiér, o co se snaží. „A taky se chceme ptát, kdo dostává ty peníze. A já myslím, že je to legitimní, my jsme tady na to, abychom spravovali peníze daňových poplatníků,“ dodal předseda vlády.

Občas se prý nestačí divit, jak ty veřejné peníze létají. Na dnešním jednání vlády to bylo při projednávání zprávy o sociální bytové výstavbě. V roce 2017 měl stát postavit 390 nájemních sociálních bytů v hodnotě 216 milionů korun. „A na tu koncepci jsme zrealizovali 41 zahraničních služebních cest, 265 seminářů. A taky workshopy, 260 workshopů,“ ukazoval na papíře.

Pak si premiér nechal dramatickou pauzu, složil papíry a do ticha se zeptal: „A víte, kolik nás to stálo? Čtyři sta milionů,“ zvolal po další pauze. A proto se prý ptá, proč takové věci děláme.

„Pořád máme nějaké koncepce. Třeba už od roku 2015 stále něco zkoumáme, a přitom byty nejsou. Ale zato 400 milionů zahučelo na implementace, prevence, koncepce. Já nevím, jestli to potřebujeme,“ kroutil hlavou premiér.

A to je podle něj jenom příklad.

A stejné je to prý i s neziskovkami. Babiš dodal, že když mu výtky, že ohrožuje občanskou společnost, adresují soukromá média, tak to chápe. „Ale Česká televize, když včera lhala, že jsem změnil názor, já jsem žádný nezměnil. A já tady mám monitoring médií,“ vzkázal veřejnoprávním redaktorům.

Připomněl, že jako premiér je například předsedou protidrogové komise. A v této oblasti bude prosazovat navýšení peněz, protože tyto organizace podle něj odvádějí dobrou práci a mají výsledky.

A u jiných prý nebude dělat nic jiného, než že se jich taky zeptá na výsledky.

„Je v tom nekonečný nepořádek,“ dodal. Chápe prý ministryni financí, že chce šetřit, když vidí, že peníze daňových poplatníků mizí na workshopy a zahraniční cesty.

„Zabýváme se tím, protože se tím nikdy nikdo nezabýval. Takže bych byl rád, abyste to takto vnímali a nepsali, že někoho ohrožujeme. Neohrožujeme, jen chceme vědět, jestli se ty peníze využívají hospodárně,“ ujistil.

„A že je tady čtyři sta milionů na workshopy a zahraniční cesty, tak to se mi fakt nelíbí,“ ujistil.

Pokud jde o byty, Babiš prý ví, že je situace tristní, protože „někdo tady před námi zapomněl stavět byty“. Nyní prý již Ministerstvo pro místní rozvoj má koncepci, jak podporovat obce ve výstavbě.

A podobné je to i v sektoru neziskových organizací. Takže přestaňte vykládat nesmysly, že tu někdo chce krátit tři miliardy. My se jenom zajímáme, kam jdou ty peníze, to je naše povinnost,“ ujistil.

V oblasti neziskového sektoru mají ministři do konce srpna za úkol dát vůbec dohromady, kolik na tyto organizace jde z jejich rozpočtů. „A taky musíme vědět, proč to dělají, co z toho padá,“ doplnil Andrej Babiš.

„Vznikla tu zbytečná hysterie, že chceme někomu něco brát,“ uzavřel téma.

Připomněl, že na státní rozpočet jsou také často přisátí nejrůznější „šmejdi“. Čtrnáct miliard podle něj chodí obchodníkům s chudobou, kteří pronajímají byty ve vyloučených lokalitách a pak si nechají od státu doplácet nájemné. „Asistent pana Pospíšila takto investoval do 116 bytů. To jsou velké kšefty,“ připomněl premiér. A proti tomu chce vláda bojovat.

Pak hovořil ministr Brabec o aktuálních problémech s vodou, přidal se i ministr zemědělství Toman (který byl v žertovném momentu tiskovky překřtěn na „Zemana“) a pak opět promluvil premiér Babiš. Zkritizoval média, že šíří fake news. Konkrétně kvůli návrhu nové dopravní značky, která by měla výrazně řidiče upozornit, že jedou na dálničním přivaděči do protisměru. V EU už takové značky jsou, naše ministerstvo chce značku ve stejném provedení, ale média informovala, že vymýšlíme nějakou novou verzi. „A lidé nám pak kvůli tomu píší, že vymýšlíme ptákoviny,“ ohradil se Babiš. Přitom vláda prý nic takového nezamýšlí.

A pak došlo na dotazy. Hned první si vzala Česká televize, kterou premiér ve svém úvodním slovu hned několikrát zmínil. „Já bych se ráda ještě vrátila k těm neziskovým organizacím,“ spustila redaktorka Nikola Reindlová.

„Řekněte té Pisarovičové, že nelžu,“ odpověděl Babiš ještě během jejího dotazu, než se redaktorka ohradila, že kolegyně se jmenuje Písařovicová. „Já jsem nezměnil názor,“ trval na svém Babiš. „Ale pravda přece je, že paní ministryně Schillerová na kameru uvedla, že chce ušetřit až tři miliardy korun,“ trvala na svém redaktorka.

Andreji Babišovi došla trpělivost a našel si v papírech přepis zmíněného rozhovoru. „Tady pan Petr Vašek, ten je vždycky urputný, tak se pořád ptal, kolik to bude. A paní ministryně řekla, já budu ráda, když to budou tři miliardy,“ přečetl. On sám prý neřekl více, než že se vláda musí zamyslet, jestli všechny ty investice mají smysl.

„Tak řekněte vaší redaktorce, ať neříká, že jsem změnil názor. Nezměnil jsem ho,“ zvyšoval premiér hlas. Posléze jeho rozčílení ještě pokročilo a do jeho řeči začala pronikat slovíčka z jeho rodné slovenštiny. „Já jsem vám tady ukázal čtyři sta milionů podle mě vyhoděných peněz na workshopy, zahraniční cesty, nesmysly. Vy stě to vytrhli z kontextu,“ řekl redaktorce.

Každý ministr financí chce podle Babiše šetřit, ale Česká televize z toho udělala aféru. „A hned bakalovci psali, že ohrožujeme občanskou společnost a tyhle nesmysly,“ zuřil premiér. Pak redaktorce doporučil, ať se zeptá na protidrogové komisi, jak on podporuje smysluplné investice do neziskového sektoru.

„Vy jste uvedli, že chcete ušetřit až tři miliardy,“ trvala na svém redaktorka Reindlová. Babišovi došla trpělivost: „Já jsem premiér, já to řídím,“ objasnil redaktorce s tím, že on o žádných třech miliardách nehovořil. „Já se jenom ptám, proč to narostlo. To je všechno,“ pokrčil rameny.

„Je tedy teď jasné, kolik by se mělo ušetřit na neziskových organizacích?“ ptala se redaktorka. Podle premiéra není jasné vůbec nic. „My děláme analýzu. První v historii této země,“ dodal. A přidal osobní zkušenost, že když s tím jako ministr financí přišel za Bohuslavem Sobotkou, tak ho to nezajímalo.

„Vám přijde normální, že od roku 2015 máme koncepci a utratíme tam 400 milionů ročně na to, abychom něco zkoumali a lítali na zahraniční cesty, a dělali workshopy, tak mi to nepřipadá normální.“

400 milionů na to, aby zkoumali a létali na zahraniční cesty...

„Takže to můžou být až tři miliardy?“ ptala se dál redaktorka. „Nebudou to tři miliardy, co to stále povídáte? My neříkáme nic, my děláme analýzu,“ zopakoval.

„Ale paní ministryně uvedla…“

„Paní ministryně uvedla, že by byla ráda. Ale rozhoduje vláda. Ve sboru dokonce,“ skončil premiér, než vládní mluvčí udělila slovo druhému tazateli.

Přihlásil se redaktor Hospodářských novin, načež Andrej Babiš komentoval jeho nové vybavení přátelským „bakalovci mají nový přístroj“.

Redaktora zajímalo, jak to je s premiérovým „šetřílkovstvím“, když během tiskovky několikrát zmínil dohromady papalášské metody hejtmanky Jermanové s manželem, který využívá její služební vozidlo. „Je to špatně a tak to nemá být, a mně se to nelíbí,“ uvedl premiér.

Poslední dotaz směřoval na výstup protikorupčníka Davida Ondráčky, který v posledních dnech vystupoval v médiích s informacemi, že má na premiéra Andreje Babiše takovou kauzu, že kvůli ní bude muset možná zcela odejít z politiky.

„Pan Ondráčka, který se u nás ucházel o ministra vnitra, ale před volbami neměl odvahu, a přišel až po volbách, že by to teda vzal, ten pro mě není důvěryhodná osoba,“ uvedl s tím, že on postupoval podle zákona. „Vykládá nesmysly,“ dodal.

Tazatelka chtěla vědět, zda pro to má nějaké důkazy. „Já s vámi o tom nebudu diskutovat, protože vy tomu nerozumíte, stejně jako já. Já jsem postupoval podle zákona, tradiční politické strany s bohatou korupční historií tu vytvořily Lex Babiš, pak zjistily, že je blbě pro starosty, tak ho měněj.

„Takže panu Ondráčkovi to nějak vyvrátíte?“

„Já určitě ne, na to mám lidi, právníky. A myslím si, že je otázka, jestli moje bývalá firma ho nebude žalovat za poškozování jména. On sprostě lže, účelově. A dostává miliony od politiků. Tak jako neziskové organizace tu dostávají miliony, aby dělaly politiku? Já myslím, že je to nepřijatelné,“ zakončil. 

Pak se ještě dostal do střetu s redaktorem Hospodářských novin ohledně vládní rady proti korupci, kterému nakonec řekl: „Vy ani nevíte, co je to korupce. Vy mluvíte stejně jako Michálek.

A zakončil obranou projektu Čapího hnízda, který mu redaktor podsouval: „To nebyla žádná korupce. U Ratha, to byla korupce. Byl jste se tam někdy podívat? Choďte se podívat, lidi jsou nadšený.“

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…