Rusové často úmyslně lžou, zaznělo v Událostech ČT. Vostal a Szántó předložili příběh ze Sýrie

18.05.2018 11:18

Ve čtvrtečních Událostech ČT se objevila zpráva, uvedená slovy moderátora Michala Kubala, že mezinárodní instituce nazvaná Organizace pro zákaz chemických zbraní už poněkolikáté potvrdila výrok syrské civilní obrany známé jako Bílé přilby. Podle redaktorů České televize se tak znovu potvrdila důležitost této instituce, která prý čelí systematické kampani proruských a proasadovských médií.

Rusové často úmyslně lžou, zaznělo v Událostech ČT. Vostal a Szántó předložili příběh ze Sýrie
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Sýrie, chemický útok

Reportáž, kterou stvořili redaktoři zahraničního zpravodajství Bohumil Vostal a Jakub Szántó, byla avizována velkou grafikou „mediální útoky na Bílé přilby“ a představila organizaci, která se prezentuje jako monitoring válečných zločinů, ačkoliv se dlouhodobě spekuluje, že je monitoruje tendenčně a slouží jedné ze stran syrské občanské války.

Printscreen: Vysílání ČT

Anketa

Měla by ČR posílat víc vojáků na zahraniční mise?

8%
92%
hlasovalo: 17823 lidí

Tereza Spencerová, expertka  na oblast Blízkého východu, která po dobu syrské války jako jedna ze dvou českých novinářů získala rozhovor s prezidentem Bašárem Asadem, o nich již v roce 2006 hovořila jako o produktu americké PR agentury Purpose Inc., která v roce 2014 založila organizaci The Syria Campaign, která měla za cíl marketingovými prostředky přispět k tomu, aby se v Sýrii opakoval libyjský scénář.

„Posléze The Syrian Campaign vymyslela i Bílé přilby, které se sice nominálně tváří jako oddíly záchranářů, ale jsou spíše nástrojem propagandy. Bez ohledu na oficiální název Syrská civilní obrana nevznikla v Sýrii, ale v USA a Británii, a Sýrii ani neslouží. Jak konstatuje Rick Sterling ve skvělé analýze ‚Vysoce vyspělí manipulátoři‘, organizátoři zaplatili několika lidem z oblastí ovládaných rebely a džihádem, aby v Turecku podstoupili základní záchranářský výcvik, a to pod vedením bývalého britského vojáka a dnes majitele soukromé žoldnéřské agentury sídlící v Dubaji. ‚Absolventi výcviku tvrdí, že jsou nestranní, ale působí jen v rebely ovládaných oblastech Idlíbu a Aleppa,‘ shrnuje Sterling,“ psala Spencerová již v roce 2016.

CELÝ TEXT ZDE

Česká televize odprezentovala dojemný příběh vzniku organizace od roku 2012, kdy vznikla z dobrovolníků vyprošťujících oběti bombardování na povstaleckých územích. O dva roky později se profesionalizovala jako organizace civilní obrany. Pak prý plnila tuto humanitární úlohu a málokdo jí věnoval pozornost až do září 2015. Tehdy kamery Bílých přileb zaznamenaly výbuchy na západě země, které byly prezentovány jako výbuchy ruských bomb, ačkoliv se vše odehrálo na druhé straně země, než kam podle Moskvy zamířila pomoc proti Islámskému státu.

Od této chvíle se podle České televize začaly z ruských médií šířit zprávy, že Bílé přilby jsou členy Al-Káidy a že fingují falešné scény bombardování. Systematické útoky na humanitární organizaci se měly rychle rozšířit po sociálních sítích.

Redaktor Bohumil Vostal hlásil ze zamračeného Londýna, že britský parlament opakovaně debatoval o propagandě v syrské válce a součástí toho byla i debata o roli Bílých přileb. Na mikrofon České televize pak pohovořil labouristický poslanec Chris Bryant. Podle něj Rusové velmi často lžou. „Kryjí Asada, zatímco on používá chemické zbraně proti vlastním lidem,“ sdělil poslanec.

Printscreen: Vysílání ČT

Nenávist dezinformátorů si podle ČT Bílé přilby vykoledovaly zejména poté, co vloni v dubnu jako první informovaly o chemickém útoku na město Chán Šajchún. Organizace pro zákaz chemických zbraní ale podle ČT později měla potvrdit, že se jednalo o útok sarinem z vládních skladů.

Pak redaktoři vytáhli důkaz vytvořený analytickou firmou jménem Graphika. Ta měla odhalit síť čtrnácti tisíc twitterových účtů, které chrlí negativní zprávy o Bílých přilbách. Některé i sto padesát denně.

TAKTO ODHALENÍ PREZENTOVAL BRITSKÝ THE GUARDIAN

Pak si redaktoři vzali na pomoc bývalého izraelského velvyslance v Rusku Zvi Magena. Ten objasnil útoky na Bílé přilby tím, že „když máte volný terén bez médií, můžete toho hodně udělat. Což nejde, když vás pozorují média nebo třeba Bílé přilby“.

Následně byla zdůrazněna humanitární role Syrské civilní obrany. Divák se dozvěděl, že v Sýrii působí na tři tisíce dobrovolníků, i v oblastech ovládaných islámskými extremisty. „Jejich organizační propojení se ale nepodařilo prokázat,“ vypořádala se veřejnoprávní televize jednou větou se všemi námitkami, že Bílé přilby patří k islamistickým skupinám a pracují v jejich zájmu.

NA CELOU REPORTÁŽ SE PODÍVEJTE ZDE

Případné napojení Bílých přileb na islamisty bylo následně zamluveno informací, že Bílé přilby byly nominované na Nobelovu cenu, jsou financované západními státy a ve válce přišly o celkem dvě stě lidí.

Na závěr ještě redaktor Jakub Szántó vysvětlil, že válka se na západě Sýrie přiklání stále více na stranu prezidenta Asada, proto se vedení Bílých přileb „stáhlo do bezpečí na tureckou stranu hranice“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…