S Hillary Clintonovou je to zlé: Špatné zprávy se kupí. Třeba...

23.08.2016 11:25

Hillary Clintonová je stále hlavním favoritem prezidentských voleb ve Spojených státech. Ačkoli jsou demokratické kandidátce mainstreamová média více než nakloněna, v posledních dnech její aureola úspěšné političky utrpěla vážné šrámy.

S Hillary Clintonovou je to zlé: Špatné zprávy se kupí. Třeba...
Foto: timesunion.com
Popisek: Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clinton

Clintonová má hned několik slabých míst, která by ji v konečném listopadovém účtování mohla přejít velmi draho. Jako ministryně zahraničí záměrně využívala ke komunikaci svůj soukromý e-mail a porušila tak zákon. Ministerstvo vnitra se sice nedávno shodlo s FBI na tom, že není zapotřebí podnikat proti bývalé šéfce americké diplomacie žádné právní kroky, ale již samotný fakt, že se jejím pochybením zabývaly tak významné státní instituce, jí u voličů příliš nepřidá.

Neméně závažnou kauzou je financování Nadace rodiny Clintonových, která zpochybňuje celou kampaň demokratické kandidátky na prezidenta Spojených států. Clintonová se na jedné straně staví do pozice ochránkyně ženských práv a svobod, na straně druhé v minulých letech nadace přijímala finanční dary ve výši desítek milionů dolarů od režimů, kde jsou ženská práva porušována. Do nadace proudily peníze ze Saúdské Arábie, Kataru či Spojených arabských emirátů.

A zdaleka nezůstalo jen u peněz z výše zmíněných zemí, kde otázku ženských práv vůbec neřeší. Peníze posílali i ukrajinští oligarchové, kteří stáli po dlouhá léta po boku údajně zkorumpovaného prezidenta Viktora Janukovyče. Clintonová přitom od začátku konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou patří k hlasitým zastánkyním tvrdé linie vůči Rusku a k hlavním příznivcům nové ukrajinské vlády a prezidenta. S přijímáním peněz od ukrajinských oligarchů ovšem neměla vůbec žádný problém.

Další těžkou ranou, jež ohrožuje šance Clintonové na úspěch v prezidentských volbách, je vyšetřování společnosti Podesta Group FBI. Zakladateli společnosti jsou šéf prezidentské kampaně Hillary Clintonové John Podesta a jeho bratr Tony. Podle vyšetřovatelů FBI měla Podesta Group v minulosti obchodovat s Viktorem Janukovyčem. Z toho samého důvodu přitom nedávno rezignoval šéf kampaně Donalda Trumpa Paul Manafort.

Velké otazníky zůstávají také nad zdravotním stavem Hillary Clintonové. Především konzervativní média spekulují nad nemocemi, kterými brzy devětašedesátiletá demokratka údajně trpí. Debatu rozvířil bývalý starosta New Yorku Rudy Giuliani, když včera při svém vystoupení na Fox News vyzýval lidi, aby se pozorně podívali na několik videí, kde Clintonová vypadá velmi unaveně a nemocně. V médiích se ale již před tím objevily zprávy o tom, že Clintonová používá defibrilátor, má mozkový nádor a trpí autismem.

Největším problémem pro Clintonovou však zůstává neprůhledné financování její nadace a také skutečnost, že si Bill Clinton nechával královsky zaplatit každé své vystoupení. A to i když se týkalo charitativního projektu. Američtí voliči jsou navíc velmi citliví na pokrytecké chování Clintonové v oblasti ochrany ženských práv a na skutečnost, že bez rozpaků přijímala peníze od Saúdů. Více než sedmdesát procent amerických respondentů v nedávném průzkumu uvedlo, že to považují za problém. Až listopadové volby ukážou, do jaké míry to image Clintonové poškodilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…