Šéf obrany musí být hlavně manažer, říká k možnému jmenování Peake odborník

05.12.2012 14:13

Někdejší ministr obrany a náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý nevidí problém v tom, že by se ministryní obrany mohla stát předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake. Odlišuje se tím od levicové opozice, která hlasitě bije na poplach. Šedivý zdůrazňuje, že ministerstvo musí vést především schopný manažer s určitým vhledem do mezinárodní politiky.

Šéf obrany musí být hlavně manažer, říká k možnému jmenování Peake odborník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně strany LIDEM Karolina Peake

Pokud dojde k tomu, že se Ministerstvo dopravy dostane pod dohled ODS, po čemž již delší čas volá ministr průmyslu a první místopředseda ODS Martin Kuba, který by se brzy mohl stát „superministrem" resortu hospodářství, tak Ministerstvo obrany obsadí nejmenší vládní strana LIDEM, přesněji její předsedkyně Karolína Peake. Opozice tvrdí, že to bude stejná katastrofa, jako když resort řídila Vlasta Parkanová (TOP 09), ale kupříkladu Jiří Šedivý to vidí jinak. Svůj pohled předestřel v rozhovoru pro server Týden.cz.

Ministr obrany je napůl i ministrem zahraničí.

„Je to otázka schopnosti toho člověka tu organizaci řídit. Zároveň je nutná obrovská píle a schopnost učit se, protože to není tak, že tam někdo přijde a bude chodit na přehlídkách, jak si to lidé často představují. „Ministr obecně je politická persona. Ministerstvo obrany, ač se to nezdá, je napůl Ministerstvo zahraničních věcí, protože se přes ně uskutečňuje řada politických rozhodnutí a mezinárodní politiky," uvedl Šedivý.

Sluší se připomenut, že i sám Šedivý byl nějaký čas ministrem obrany a to v letech 2006 - 2007, v první vládě Mirka Topolánka (ODS). Působil také v pozici náčelníka Generálního Štábu Armády ČR, takže zná pohled na fungování resortu tzv. z obou stran.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…