Šéfem policejní superinspekce má být Salivar, muž blízký ODS

13.08.2011 7:17

Horkým kandidátem na šéfa nově vznikající Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIPS) je Jaroslav Salivar, kterého letos v dubnu odvolal nastupující ministr vnitra Jan Kubice z funkce prvního náměstka pro vnitřní bezpečnost. Píše se o tom v sobotních Lidových novinách s odvoláním na úředníka blízkého premiéru Petru Nečasovi.

Šéfem policejní superinspekce má být Salivar, muž blízký ODS

Nová inspekce by měla začít fungovat od příštího roku a podle vlády má pomoci k efektivnějšímu boji s korupcí v bezpečnostních sborech a k účinnému stíhání trestných činů příslušníků a zaměstnanců policie, celní správy, vězeňské služby i samotné inspekce. Ředitele nového orgánu má na návrh vlády jmenovat a odvolávat premiér. Premiér Nečas prý ale na dotaz LN, zda už má kandidáta, nereagoval.

Salivar připustil, že by nabídku mohl přijmout

Sám Salivar by o nabídce uvažoval. "Jako spoluautor myšlenky jejího vzniku a legislativní podoby bych nemohl o seriózní nabídce v tomto směru neuvažovat," řekl Lidovým novinám.

Bývalý krajský ředitel hasičského záchranného sboru Plzeňska Salivar působil jako náměstek na vnitru již za ministra Ivana Langra (ODS), který ho do funkce jmenoval v roce 2006. Prvním náměstkem se stal loni v létě za Johna. Do funkce ho nominovala ODS a jeho jmenování bylo součástí koaličních dohod při formování vládní trojkoalice. Třiačtyřicetiletý Salivar byl dříve také členem občanských demokratů, členství však v roce 2001 ukončil, aby se nedostal do střetu s novým zákonem o služebním poměru.

Kromě Salivara se v politických kruzích hovoří ještě o dvou dalších jménech: o bývalém náměstkovi policejního prezidenta Ivanu Bílkovi (též člověk blízký Langerovi) a o současném šéfovi inspekce, který je dočasně pověřen řízením, Dušanu Brunclíkovi.

Vhodnými kandidáty jsou také Bílek a Brunclík

GIPS má být ekonomicky samostatná, roční náklady na její fungování vláda odhadla na téměř 280 milionů korun. Pracovat by v ní mělo 335 lidí. Zákon o jejím vzniku musí ještě projít sněmovnou a podepsat prezident, připomínají sobotní LN.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…