Semafory v Česku začnou blikat. Oznámí konec zelené

27.03.2011 7:40

Po vzoru vyspělejších signalizací v Evropě začnou české semafory blikat, aby upozornily řidiče, že se blíží konec zeleného signálu. Než naskočí oranžová, rozbliká se zelená barva. Řidiči tak budou mít více času na rozmyšlenou, zda zrychlit a projet křižovatkou nebo zabrzdit. Experti se ale obávají kolapsu dopravy.

Semafory v Česku začnou blikat. Oznámí konec zelené

S tímto vylepšením přišla dopravní meziresortní expertní skupina v čele s poslancem Stanislavem Humlem (VV). „Požádalo nás o to sdružení autodopravců. Ti si stěžovali, že když blikne na semaforu oranžová, řidiči kamionu zbývají jen tři vteřiny na to, zastavit, což většinou nejde. Kamion tak buď křižovatku projede na červenou, nebo zabrzdí až na přechodu," vysvětluje Huml serveru lidovky.cz.

Blikající semafory bude schvalovat ministerstvo

Humlova komise doporučila novinku ministerstvu dopravy. To teď musí svolat poradní sbor expertů, aby zhodnotili novou úpravu. Pokud ji experti schválí, vypracuje ministerstvo zákon , který předloží Sněmovně.

„Pokud se ukáže, že tato věc jedné skupině pomůže a nezkomplikuje život té druhé, tak není důvod, proč se tímto směrem nevydat," řekl serveru lidovky.cz mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

Experti se obávají kolapsu křižovatek

Experti na světelnou signalizaci ale varují, že blikající zelená může některé křižovatky přivést ke kolapsu.

„Já se toho dost děsím. Blikající zelená může totiž snížit kapacitu křižovatek. Mnoho aut kvůli ní začne brzdit a křižovatkou tak projede méně vozů," tvrdí Tomáš Pospíšek z firmy Cross Zlín, která vyrábí semafory.

Signalizace by se měla změnit rychle. Podle Patčinského by nebylo dobré, pokud by v jedné půlce republiky semafory blikaly a v druhé nikoli. Čím kratší bude přechodná doba, tím to bude pro řidiče lepší.

Podle Humla je to levné, podle expertů drahé

Podle Stanislava Humla i ministerstva dopravy má být změna levná. Nové typy řadičů, které řídí semafory, prý už zvládají blikající režim a stačí je jen přeprogramovat. Tomáš Pospíšek ale namítá, že pro zavedení blikajícího signálu bude potřeba předělat režim celé křižovatky, což prý stojí desítky tisíc korun.

„Navíc na mnoha místech jsou ještě staré řadiče, které by se musely zcela inovovat. Vyměnit by se musela celá elektronika a vyžádalo by si to kompletní zmodernizování celé křižovatky. A tady už se bavíme až o milionech korun," řekl Pospíšek serveru lidovky.cz.

Související:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…