Sesazení Zemana nemá moc šancí. A co Sobotkova žaloba? Hovoří uznávaný právník

13.05.2017 21:19

Konec prezidenta Miloše Zemana na Pražském hradě? I o tom se mluví v souvislosti s vládní krizí a následným děním kolem návrhu odvolání ministra financí Andreje Babiše premiérem Bohuslavem Sobotkou. Píše o tom server Echo24.cz.

Sesazení Zemana nemá moc šancí. A co Sobotkova žaloba? Hovoří uznávaný právník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do budovy Ústavního soudu

Server píše především o Ústavním soudu, jejž zřejmě požádá o pomoc v celé věci jak prezident, tak premiér, tak i Senát.

Prezident by rád od soudu získal výklad, zda je povinen za všech okolností odvolat ministra, žádá-li to premiér. Takovou odpověď však zřejmě nedostane, neboť Ústavní soud podle právníka Aleše Gerlocha nemá pravomoc, aby podával výklad Ústavy na žádost ústavních činitelů.

Premiér se na Ústavní soud obrátí jenom tehdy, neodvolá-li Zeman Babiše po svém návratu z cesty do Číny. V tu chvíli prý připraví kompetenční žalobu. Gerloch v této souvislosti upřednosťnuje politické řešení.

Původní text ZDE.

Nejvíce však mohou Zemanovi zatopit senátoři – v případě, že by skutečně žalobu podepsali, následně ji schválili i poslanci a přijal by ji Ústavní soud, znamenalo by to podle serveru v konečném důsledku konec Zemana ve funkci. 

„Senátoři o tomto kroku minulý týden jednali a horní komorou by žaloba zřejmě prošla. Senátoři však čekají na postup premiéra Sobotky a chtějí mu dát čas, pokud podá kompetenční žalobu,“ uzavírá Echo24.cz s tím, že i Gerloch vidí tuto variantu jako málo pravděpodobnou.

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…