Sjezd ČSSD začíná, voličům strany se stýská po Paroubkovi

18.03.2011 6:49

Sociální demokraté budou dnes na sjezdu strany volit předsedu. Budou vybírat mezi úřadujícím šéfem strany a předsedou poslaneckého klubu Bohuslavem Sobotkou a předsedou Asociace krajů ČR a jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem. Oba mají stejný počet nominací z krajských konferencí. Mírnou převahu má podle pozorovatelů Sobotka. Větší šance Sobotkovi dává veřejné mínění i sázkové kanceláře.

Sjezd ČSSD začíná, voličům strany se stýská po Paroubkovi

Vyrovnané šance mohou volbu zkomplikovat. Stačí, aby menší skupina delegátů nechtěla v čele strany ani jednoho z nich nebo vhodila do uren neplatné lístky, aby ani lepší kandidát nedostal nadpoloviční většinu hlasů všech delegátů. Tato hrozba vyvolává spekulace o existující dohodě mezi hlavními kandidáty na tom, že vytvoří tandem předseda Sobotka se statutárním místopředsedou Haškem. Oba to ale popírají a tvrdí, že rozhodnou delegáti. 

Podle průzkumu agentury Millward Brown pro LN by si voliči ČSSD přáli za předsedu strany jejího úřadujícího předsedu Bohuslava Sobotku, který je překvapivě následován expremiérem Jiřím Paroubkem. Ten přitom nekandiduje a ani se sjezdu neúčastní.
Sobotka získal podle průzkumu 35 procent, Paroubek 33 procent a Michal Hašek jen 19 procent.

Poparoubkovská ČSSD
Sobotka stranu vede od loňské rezignace Jiřího Paroubka. Tento politik oznámil demisi krátce po sněmovních volbách, které sice ČSSD vyhrála, ale s podstatně menším počtem hlasů, než předpokládala, a skončila v opozici. Paroubek na sjezd nepřijede, protože prý nedostal pozvánku důstojnou bývalého šéfa strany. 

Sjezd ČSSD se schází každé dva roky. Po minulém pražském je tentokrát v Brně. Celkem na něj přijede přes tisíc lidí, z toho více než 600 delegátů a 120 novinářů. Po dnešní volbě předsedy bude v sobotu následovat volba místopředsedů. Sjezd také projedná aktualizaci stranického programu a změny stanov.

SLEDUJEME téma volba předsedy ČSSD

reklama

autor: čtk, nep

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…