Skandál kolem dánské banky. Její pobočka v Estonsku prý prala špinavé peníze z Ruska. Kauza zasahuje i do Česka

15.12.2018 15:53

Dánská banka Danske Bank řeší obrovský skandál za 200 miliard eur, tj. asi pět bilionů korun. Ukázalo se, že estonská pobočka banky možná prala špinavé peníze, které údajně pocházely z trestné činnosti páchané v Rusku. Podle sobotní MF Dnes má tato kauza i českou větev. Celá věc má však háček.

Skandál kolem dánské banky. Její pobočka v Estonsku prý prala špinavé peníze z Ruska. Kauza zasahuje i do Česka
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Danske Bank má opravdu velký problém. Tak velký, že může ohrozit celou dánskou ekonomiku. Ukázalo se, že estonská pobočka možná prala mezi lety 2007 až 2015 špinavé peníze, které údajně pocházely z trestné činnosti páchané v Rusku.

Kauza má údajně i českou větev a finanční správa se o případ zajímá, jenže celý případ je velmi složitý. Už proto, že podle zákona je třeba určit trestný čin, z něhož špinavé zisky vzešly, aby je bylo opravdu možné označit za špinavé. A vzhledem k tomu, že tyto trestné činy probíhaly před několika lety, bude těžké spojit konkrétní finanční částky s konkrétními trestnými činy. Případ však zkoumá i Česká národní banka.

Po vypuknutí skandálu odstoupil výkonný ředitel Danske Bank Thomas Borgen. Odstoupil i přesto, že provedený audit v bance nedával vinu přímo jemu. I tak se jako ředitel celé instituce cítil za tento obří skandál zodpovědný.

Na praní údajně špinavých peněz upozornil bývalý zaměstnanec banky Howard Wilkinson. Bývalý zaměstnanec už o kauze vypovídal před dánským parlamentem i před Evropským parlamentem. Prohlásil, že do skandálu, který se může týkat až 15 tisíc klientů, byly zapojeny i německá a americká pobočka banky.

Dánská centrální banka už v souvislosti s touto kauzou vydala varování. „Problémy s praním špinavých peněz v jediné bance by se mohly rozšířit na celý finanční sektor a mohly by ovlivnit finanční stabilitu,“ uvedla banka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…