Slovensko má před volbami, zde jsou poslední čísla. Fico by mohl slavit, ale tak jednoduché to nebude...

01.03.2016 15:23

V neděli proběhly na slovenských televizích Markíza a TA3 poslední předvolební televizní debaty. I když nejvyšší preference má stále vládní strana premiéra Roberta Fica Smer-SD, sám premiér z diskusí vyšel spíše jako poražený. Vyplývá to z telefonického průzkumu agentury EAC (European Analytical Center), který proběhl ve dnech 28. a 29. února na vzorku 750 respondentů.

Slovensko má před volbami, zde jsou poslední čísla. Fico by mohl slavit, ale tak jednoduché to nebude...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

Průzkum zjišťoval aktuální preference a také to, koho respondenti považují za vítěze televizních debat. Preference vede vládní strana Smer s 27,7 %, na druhém místě je hnutí Sieť Radoslava Procházky s 16,1 %, na třetím místě Slovenská národní strana (SNS) s 13,1 %.

Čtvrté skončilo hnutí MOST-HÍD s 10,4 %, páté hnutí OĽaNO-NOVA se 7 %, šesté SaS s 6,8 % a sedmé křesťanskodemokratické hnutí KDH s 5,5 %.

Vítězové debat se s preferencemi ne zcela shodují. Zatímco preference vede Smer, jeho lídr skončil až čtvrtý. To, že předvolební debaty nevyšly zejména předsedovi strany Smer-SD Robertu Ficovi, přiznává i výzkumná agentura. Ficův výkon byl zklamáním i pro sympatizanty jeho strany. Podle nich na sebe strhl mnohem více pozornosti mladý předseda SNS Andrej Danko. SNS stále roste a bude zajímavé sledovat, jak moc Danko uškodí Smeru ve volbách.

Na pravé straně politického spektra respondenti průzkumu preferovali zejména Radoslava Procházku, který se umístil i v hlasování zatím nerozhodnutých voličů, kterých je dle průzkumu 14 %, na prvním místě. Jeho strana Sieť si díky debatám mírně polepšila. Nárůst zaznamenal i MOST-HÍD. V aktuálním průzkumu strana překročila hranici 10 % a vytlačila SMK hluboko pod hranici volitelnosti.

Rostoucí tendenci mají také preference hnutí OĽaNO-NOVA a SaS. KDH v průzkumu příliš nezabodovalo, ale drží se nad hranicí pěti procent.

Ficovi se nedařilo ani mezi nerozhodnutými voliči, u nich skončil až na čtvrtém místě s 8,6 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…