Šmída: Rozkazy nakupovat manikúru a rumbakoule šly shora

01.10.2010 8:37

Petr Šmída ve čtvrtek u soudu poprvé vypovídal o černých fondech v armádě. Tvrdí, že pro nákupy manikůr, rumbakoulí, temper i alkoholu byl pobízen shora. Rozkazy podle jeho slov šly rozkazy od tehdejšího náčelníka generálního štábu Pavla Štefky.

Šmída: Rozkazy nakupovat manikúru a rumbakoule šly shora

V roce 2008 přišla Mladá fronta s kauzou černých fondů Armády ČR. Ve čtvrtek o ní u soudu vypovídal Petr Šmída. Za peníze daňových poplatníků si armáda objednávala všechno možné. Horská kola, lyže, malotraktor, xylofony, tamburíny, rumbakoule, slabikáře či dětské kalendáře s názvem Králičí ouško.

Šmída se podle MF DNES hájil tím, že armáda sponzorovala letecké dny, na kterých jsou rodiče s dětmi častými návštěvníky. „Navíc to byl příkaz shora," uvedl u soudu. Na dotaz soudkyně odpověděl, že tím myslí tehdejšího náčelníka generálního štábu Pavla Štefku.

Jendání končila grilováním

Nadřízení mu podle jeho slov vždy rozkázali, aby nákupy zabezpečil a ukončili diskuzi. Obhajoval se tím, že jako šéf oddělení vnitřní správy nastoupil do zajetého systému, v němž si generální štáb už léta oficiálně objednával u různých firem dodávku náplní do tiskáren. Místo nich však na armádu chodily úplně jiné věci.

Alena Beinová ze společnosti Media 2000 s.r.o, která sháněla armádě vše, na co si její velení vzpomnělo, také uvádí, že do sídla firmy chodili vysocí armádní důstojníci v uniformách. Jednání vždy ukončil piknik, při němž se grilovalo, pil se alkohol a vojáci se prý i jinak dobře bavili.

Více:

Foto:army.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …