Smůla, Klausi mladší. O pár hlasů. Více ze sněmu pražské ODS

29.11.2017 7:02

Pražská ODS pořádala v úterý odpoledne svůj volební sněm. Na něm hledala jednak nástupce odcházejícího předsedy Filipa Humplíka, a také své kandidáty do celostátního vedení strany, které má být voleno na příštím kongresu.

Smůla, Klausi mladší. O pár hlasů. Více ze sněmu pražské ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čerstvě zvolený 1. místopředseda pražské ODS Jiří Zajac

O post předsedy se navzdory uvolněné funkci dramatický souboj nečekal. Humplík doporučoval za svého nástupce dosavadního prvního místopředsedu Tomáše Portlíka, a sněmy v jednotlivých pražských obvodech, které předcházely, jej podporovaly rovněž.

Portlík byl nakonec zvolen výraznou většinou. Z 67 přítomných delegátů odevzdalo svůj hlas 65, přičemž 63 hlasů bylo pro Portlíka, 2 proti. „Je to silný mandát a já udělám maximum pro to, abych ODS v Praze připravil do příštích voleb komunálních i senátních,“ ujistil nový předseda, který působí jako místostarosta na Praze 9.

Dramatičtější byl souboj o funkci prvního místopředsedy, uvolněnou právě Portlíkem. O ní totiž avizoval zájem Václav Klaus mladší. Král preferenčních kroužků v celé ODS (získal jich po Andreji Babišovi nejvíce ze všech kandidátů všech stran v celé republice) měl soupeře v Jiřím Zajacovi, doposud nepříliš známém funkcionáři z Černého Mostu. Ačkoliv již před sněmem bylo zřejmé, že Klaus je pro některé nepřijatelný, přesto byl boj dramatický do poslední chvíle.

Jiří Zajac byl nakonec zvolen těsně nadpoloviční většinou 36 hlasů (potřeboval 35). Klause podpořilo 29 delegátů.

„Svoji roli vidím jako někoho, kdo bude stmelovat celou pražskou ODS a kdo bude fungovat jako spojovací prvek mezi oblastními sdruženími. Takže první, co udělám, bude, že navštívím všechny oblasti, budu se zajímat o jejich názory, abychom fungovali jako jeden tým,“ pronesl po svém zvolení místopředseda Zajac.

Václav Klaus před sněmem s Alexandrou Udženijou

Dalšími místopředsedy byli zvoleni zastupitelka Jaroslava Janderová, místostarosta Prahy 4 Jaroslav Míth a člen ODS z Prahy 12 Vojtěch Kos.

Delegáti rovněž hlasovali o nominacích pro celostátní sjezd. Na předsedu drtivou většinou nominovali Petra Fialu a na první místopředsedkyni ze svých řad Alexandru Udženiju. Ta, stejně jako Fiala, funkci ve vedení strany obhajuje.

Petr Fiala a Alexandra Udženija po zvolení

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …