Sněmovna posvětila Kmetiněvskou výzvu. Mladiství budou přísněji trestáni

10.07.2011 20:15

Půl milionu lidí se podepsalo pod tzv. Kmetiněvskou výzvu. Žádali v ní tvrdší tresty pro nezletilé pachatele brutálních trestných činů. A poslanci jim dali za pravdu.

Sněmovna posvětila Kmetiněvskou výzvu. Mladiství budou přísněji trestáni

Kmetiněvská výzva vznikla před rokem a půl, v období, kdy mladistvý násilnický vrah třináctiletého děvčete vyšel z výchovného ústavu. Bez povinné léčby a bez záznamu v trestním rejstříku.

Obyvatele Kmetiněvsi v čele se zdejším starostou Luďkem Kvapilem fakt šokoval a znechutil. Iniciovali proto petici za přísnější trestání mladistvých dopouštějících se brutálních trestných činů.

Poslanci výzvu uposlechli. "Novela zákona o soudnictví ve věcech mládeže, jež úspěšně prošla poslaneckou sněmovnou, vznikla na základě diskuse o otázce možného snížení hranice trestní odpovědnosti a o formě účinného postihu pachatelů mladších patnácti let, tak zvané Kmetiněvské výzvy," potvrdila Kladenskému deníku mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková.

Jednomyslně přijato

Novela sice nesnižuje trestní odpovědnost, jak chtěli lidé ve výzvě, ale umožňuje mladistvému pachateli ochranné léčení dle potřeby, tedy i na doživotí. "Podle názoru pana ministra poskytuje taková úprava účinnější ochranu pro celou společnost," podotkla Palečková.

Poslanci přijali zákon téměr jednomyslně. Teď je v Senátu. Pokud jím projde a podepíše ho prezident, začne platit už na začátku příštího roku. "Chtěl bych poděkovat všem, kteří se společně se mnou zasadili o změnu zákona. Bez půl milionu podpisů by se to nepodařilo," vzkázal starosta Kvapil.

Čtětě:

Kmetiněves byla v kurzu před volbami. Teď politiky nezajímá

Starosta Kmetiněvsi Kvapil: Děti nevraždí

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…