Sobotní řežba: Pelikán oznámil odchod z politiky a při tom haněl Okamuru. Ten ale zapnul kameru a s ministrem se vůbec nepáral. Přidali se další

07.04.2018 16:15

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán oznámil, že v příští vládě, pokud se ji Andreji Babišovi podaří sestavit, už nebude. Dokončí práci v současném kabinetu a potom odejde z politiky, vzdá se i poslaneckého mandátu. Ohlásil to v rozhovoru pro web Aktuálně.cz, který vyšel v sobotu.

Sobotní řežba: Pelikán oznámil odchod z politiky a při tom haněl Okamuru. Ten ale zapnul kameru a s ministrem se vůbec nepáral. Přidali se další
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán

Jako důvod Pelikán uvedl, že si nerozumí se svými kolegy v ANO, kteří prý nesdílejí jeho humanistický pohled na svět a žádají věci, které on dělat odmítá. Zejména v sekci lidských práv, kterou v Babišově vládě převzal (v minulé vládě jí vedli ministři Dienstbier a Chvojka), kde měl podle představ spolustraníků dělat věci, které se mu příčí.

„Celkově jde o to, jak se má přistupovat k lidem, kteří jsou objektem sociálního vyloučení. Řada našich poslanců, a jsou to až čtyři pětiny, tlačí ten tvrdý přístup k těmto lidem,“ vysvětloval.

„Musím si ale přiznat, že tyhle moje názory založené na humanismu jsou vůbec i ve společnosti menšinové. Ale já z nich odmítám ustupovat,“ trval na svém.

Zdůraznil však, že se myšlenkový rozchod netýká předsedy hnutí a vlády Andreje Babiše. Ten jej prý dokonce přemlouval, aby ve vládě zůstal, ale marně.

Pelikán také zmínil, že nechtěl dát příležitost prezidentu Miloši Zemanovi, který by na něj jistě útočil kvůli jeho rozhodnutí o vydání hackera Nikulina do USA, se kterým prezident nesouhlasil. „Řeknu to takhle: Nedám prezidentovi možnost, aby mě nejmenoval do nové vlády,“ sdělil novinářům.

Pelikánovo rozhodnutí vyvolalo pochopitelně ohlas na mediální i politické scéně. Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk se podivil zejména Pelikánovu názoru, že se rozchází s hnutím ANO, založeným a ovládaným Andrejem Babišem, ale novináře vehementně ujišťoval, že „Babiše bych do toho netahal“. „Některé postoje Roberta Pelikána oceňuju, ale mistrovství republiky v sebeklamu se fakt zúčastňovat nemusel,“ napsal na svůj facebook.

Jiní byli ještě lapidárnější. Třeba Lukáš Jelínek, komentátor blízký ČSSD, sdílel zprávu o Pelikánově odchodu s krátkou glosou: „Jeden statečný.“ V podobném duchu to pojal i Jindřich Šídlo, známý komentátor webu Seznam.cz. „Hlásím další posun: Pelikán v politice definitivně končí. Proto se nechal v říjnu zvolit do sněmovny,“ připomněl.

A pak se našli tací, kteří s Pelikánem dlouhodobě nesouhlasili a z tohoto pohledu jeho ohlášený odchod přivítali. Zejména právník a bývalý senátor Jiří Vyvadil, který nemohl ministrovi spravedlnosti přijít na jméno kvůli jeho rozhodnutí o vydání hackera Jevgenije Nikulina do USA. Ten také označil Pelikánův konec za „skvělou zprávu“. „Pelikán, který vydal Nikulina, aby byl nasazen do protitrumpovského boje, svou fanatickou rusofobií a nekritickým sluníčkářstvím a havlismem ANO nesmírně škodil,“ dodal.

A advokátka Miroslava Hustáková se přidala v podobném duchu. „Velmi pozdě, ale přece. Ještě Stropnický by mohl pochopit, že pro svět divadla je nepostradatelný a odejít,“ přála by si.

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna pak ironicky dodal, že teď už se Andrej Babiš může vydat na Hrad za prezidentem Zemanem.

Z politiků přišel s obsáhlým prohlášením předseda SPD Tomio Okamura, do jehož hnutí se odcházející ministr pustil nejvíce, prohlásil je za extremisty a fakt, že jeho spolustranící jsou ochotni se s okamurovci bavit, jmenoval jako jeden z hlavních rozporů. Okamura dokonce natočil na video svůj názor, že Pelikánovo rozhodnutí není pro českou politiku ani spravedlnost velkou ztrátou. „Pan ministr Pelikán za dobu svého mnohaletého působení ve funkci neudělal nic,“ připomněl Okamura, podle nějž Pelikán nezměnil fungování soudů, nedokázal vyřešit problém exekucí ani problémy ve vězeňství. „Jediné, co dělal, bylo neustálé sprosté pomlouvání kritiků jeho práce včetně našeho hnutí SPD, jelikož jsme poukazovali na jeho neschopnost,“ připomněl poslanec.

„Známý podporovatel přijímání migrantů Pelikán se nám v paměti kromě své neschopnosti zapsal také tím, že vyzval v minulosti nezákonné migranty z islámských zemí, aby žalovali Českou republiku za to, že je nechceme přijímat,“ připomněl Okamura další pestrou kapitolu Pelikánova ministrování.

Jeho výsledky podle Okamury ukazují, že je nezbytné lpět na odborné kvalifikaci a schopnostech ministrů a SPD to tak bude požadovat.

{relatedarticles title="Psali jsme:" articles="528873,527367,525275" /

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…