Soudci vyzvali ministerstvo vnitra k doplacení snížených platů

23.09.2010 19:26

Ministerstvo spravedlnosti dostalo výzvu od republikové rady Soudcovské unie, aby soudcům doplatilo čtyřprocentní snížení platů. Vláda od ledna letošního roku prosadila jejich snížení, ale v září to zrušil Ústavní soud.

Soudci vyzvali ministerstvo vnitra k doplacení snížených platů

Předseda Soudcovské unie Tomáš Lichovník požaduje, aby ministerstvo dostálo rozhodnutí Ústavního soudu. Ještě nedávno ale unie slibovala, že zpětně nebude vyžadovat peníze.

„Chceme dokázat, že nám jde o princip a ne o peníze," tvrdili podle serveru iDNES.cz soudci.

Jenom výzva, soudci se rozhodnou

Podle Lichovníka se ale jedná pouze o výzvu. Další postup bude na každém soudci zvlášť, mohou se tedy rozhodnout pro podávání žalob.

Ústavní soud shledal čtyřprocentní snížení platu soudců protiústavním. Opatření platilo od ledna a týkalo se soudců obecných soudů. V nálezu Ústavního soudu byla kritizována opakovaná snaha zasahovat do platů v justici.

Nivelizace prý vede k příjmové degradaci soudců oproti ostatním právnickým povoláním a poklesu společenské prestiže.

Plat se sníží jiným, ministerstvo nemá peníze

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Veronika Ludvíková uvedla, že ministerstvo počítá se žalobami o náhradu škody. Peníze na opětovné zvýšení soudcovských platů bude muset ministerstvo spravedlnosti vzít z platů ostatních zaměstnanců resortu.

Stejný zákon upravuje vedle platů soudců a státních zástupců i mzdy poslanců, senátorů, ministrů či prezidenta. Poslanci hodlají pozměnit zákon a vyčlenit soudce do zvláštní kategorie.

Výhody pro soudce

Nedotknutelnost platů soudců patří ke kompenzacím za omezení v jejich soukromém a profesním životě. Soudci nesmějí mít odbory, stávkovat ani kolektivně vyjednávat. Kvůli nezávislosti nesmějí podnikat, mít vedlejší pracovní poměr, poskytovat právní služby nebo působit v představenstvech a dozorčích radách.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…